Krem z brokułów to dosyć popularna i bardzo smaczna zupa.
Dzisiaj w pikantnej, nieco orientalnej odsłonie - z dodatkiem curry i kolendry.
Podana z groszkiem ptysiowym - pycha!
Koszyk produktów:
Rozgrzej garnek o grubym dnie i wlej do niego oliwę.
- 1 brokuł
- użyłem dodatkowo pozostałych w lodówce - łodyga brokuła, ćwiartka cukinii, kilka szparagów
- 3 ząbki czosnku
- ostra papryczka pepperoni
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- pęczek świeżej kolendry
- łyżka przyprawy curry
- dwie łyżki oliwy
- groszek ptysiowy lub malutkie grzanki
Wrzuć posiekane drobno czosnek i papryczkę.
Podsmaż, aż czosnek zacznie intensywnie pachnieć.
Wrzuć do garnka pokrojone w grubą kostkę łodygi brokuła i co tam jeszcze masz ochotę - lepiej, żeby to były zielone warzywa.
Podsmaż na dość dużym ogniu często mieszając.
Kiedy warzywa zaczną się rumienić - wsyp czubatą łyżkę przyprawy curry i dokładnie wymieszaj.
Dołóż do garnka różę brokuła podzieloną na małe kawałki i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Możesz nawet lekko rozgotować.
Zestaw z ognia i lekko przestudź.
Dodaj grubo posiekaną kolendrę i zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku - jeżeli trzeba.
Zagotuj i podawaj gorący krem z groszkiem ptysiowym, udekorowany listkami kolendry.
wygląda świetnie;)
OdpowiedzUsuń