Czy może być coś pyszniejszego od świeżej dorady? Owszem! Świeża dorada w Chorwacji lub we Włoszech. Ale jak się nie ma ... Ludzie! Ta ryba pachnie południowym morzem i nawet słońcem!
Przygotowana jak w Chorwacji - smażona na oliwie i podana ze szpinakiem. I białym winem!
Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 812 | 165,2 | 120,4 | 23,7 | 14,6 | 41,5 | |||
Porcja: | 604 | 55,1 | 40,1 | 7,9 | 4,9 | 13,8 | |||
- 3 świeże dorady (po ok. 25 dag)
- 2 opakowania świeżego szpinaku (też po 25 dag)
- 4 - 5 ząbków czosnku
- łyżka masła
- 6 - 7 łyżek oliwy
- pęczek natki pietruszki
- łyżka mąki do panierowania
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
Ryby dokładnie umyj, pozbaw skrzeli i oczu, osusz.
Posyp z wierzchu i w środku odrobiną soli i pieprzem.
Pół pęczka natki i ząbek czosnku posiekaj drobno, utrzyj z odrobiną soli i wymieszaj z łyżką masła.
Do każdej ryby włóż po łyżeczce masła czosnkowo - pietruszkowego.
Szpinak blanszuj kilka minut we wrzątku i opłucz następnie w zimnej wodzie. Dokładnie odciśnij i odsącz.
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, podsmaż na nim szpinak. Kiedy cały płyn odparuje, podlej winem, dodaj 2 drobno posiekane ząbki czosnku i smaż, aż wino odparuje. Mieszaj często. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku (możesz dodać gałązkę rozmarynu), smaż, aż czosnek zbrązowieje. Zdejmij go z patelni.
Ryby opanieruj delikatnie w mące i smaż na rozgrzanej oliwie ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
Wyłóż na talerze szpinak, na nim połóż rybę.
Udekoruj pozostałą natką. Możesz dołożyć cząstkę cytryny, ale przy tak smacznej rybie nie jest to konieczne.
Rybę podałem z caponatą - zobacz następny przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz