czwartek, 6 marca 2014

Smażona dorada na szpinaku


Czy może być coś pyszniejszego od świeżej dorady? Owszem! Świeża dorada w Chorwacji lub we Włoszech. Ale jak się nie ma ... Ludzie! Ta ryba pachnie południowym morzem i nawet słońcem!
Przygotowana jak w Chorwacji - smażona na oliwie i podana ze szpinakiem. I białym winem!






Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 812 165,2 120,4 23,7 14,6 41,5
Porcja: 604 55,1 40,1 7,9 4,9 13,8



Koszyczek produktów:
  • 3 świeże dorady (po ok. 25 dag)
  • 2 opakowania świeżego szpinaku (też po 25 dag)
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • 6 - 7 łyżek oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka mąki do panierowania
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina


Ryby dokładnie umyj, pozbaw skrzeli i oczu, osusz.
Posyp z wierzchu i w środku odrobiną soli i pieprzem.
Pół pęczka natki i ząbek czosnku posiekaj drobno, utrzyj z odrobiną soli i wymieszaj z łyżką masła.
Do każdej ryby włóż po łyżeczce masła czosnkowo - pietruszkowego.







Szpinak blanszuj kilka minut we wrzątku i opłucz następnie w zimnej wodzie. Dokładnie odciśnij i odsącz.








Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, podsmaż na nim szpinak. Kiedy cały płyn odparuje, podlej winem, dodaj 2 drobno posiekane ząbki czosnku i smaż, aż wino odparuje. Mieszaj często. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.





Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku (możesz dodać gałązkę rozmarynu), smaż, aż czosnek zbrązowieje. Zdejmij go z patelni.








Ryby opanieruj delikatnie w mące i smaż na rozgrzanej oliwie ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.










Wyłóż na talerze szpinak, na nim połóż rybę.
Udekoruj pozostałą natką. Możesz dołożyć cząstkę cytryny, ale przy tak smacznej rybie nie jest to konieczne.
Rybę podałem z caponatą - zobacz następny przepis.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz