niedziela, 25 listopada 2018

Eskalopki z indyka z brokułami


Dietetetyczne, chude mięso - ale smaczne. Do tego brokuły ugotowane na parze z sosem tzatziki i spora garść roszponki a także porcja gratin z batatów - idealny obiad na niedzielę.

Eskalopki z indyka

  • filet z piersi indyka (ok. 100 - 150 g na osobę)
  • pudełko (totebka) roszponki lub innej sałaty
  • łyżka oleju lub oliwy
  • róża brokuła (na 3 osoby)
  • przyprawa do drobiu (użyłem pikantnej przyprawy do gęsi - gotowej, ale można skomponować samodzielnie. 
  • sos tzatziki - np. wg. tego przepisu.
Mięso pokrój na plastry (w poprzek włokien) i delikatnie rozbij pięścią.
Posyp obie strony eskalopek przyprawą i zostaw na ok. pół godziny.
Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową lub taką z grubym, groszkowanym dnem,
posmaruj cienko olejem lub oliwą.
Na mocno rozgrzanej patelni smaż mięso z obu stron, niezbyt długo, aby było miękkie i wysmażone. Pod koniec smażenia lekko posyp solą i pieprzem. Możesz to już zrobić na talerzu.
Różę brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze do miękkości.
Grilowane mięso połóż na sporej porcji roszponki, dołóż brokuły i porcję gratin z batatów. Tzatziki podaj oddzielnie - każdy weźmie ile lubi.
Wołaj domowników, bo wystygnie! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz