piątek, 14 grudnia 2018

Dlaczego warto jeść cebulę?


   Biała, żółta, czerwona, szalotka, dymka, zielona... Jakąkolwiek wybierzesz - wybierasz samo zdrowie. Co również ważne, cebula nie traci swoich dobroczynnych właściwości (lub traci minimalnie) po obróbce cieplnej, tak więc równie zdrowa jest duszona w wodzie czy oleju, gotowana a nawet smażona na złoto. Ale najlepsza jest surowa - posiekana do sałatki czy na kanapki. 


   Może najpierw ostrzeżenie, bo chociaż wszyscy powinni, nie wszyscy mogą jeść cebulę. Przede wszystkim z cebuli (przede wszystkim surowej) powinni zrezyzgnować chorujący na ciężkie choroby nerek i wątroby, zmagający się z zapaleniem jelit i innymi chorobami układu pokarmowego. Cebula niewskazana jest również w niewydolności serca. Osoby cierpiące na zgagę - zbyt duża ilość cebuli w diecie może wzmagać objawy.

   A dlaczego warto ją jeść? Oto lista wartości odżywczych tego popularnego warzywa (w 100 g surowej cebuli):

  • Wartość energetyczna - 40 kcal
  • Białka - 1,10 g
  • Tłuszcz - 0,1 g
  • Węglowodany - 9,34 g (w tym 4,24 g cukrów prostych)
  • Błonnik - 1,7 g
  • Witaminy:
    • C - 7,4 g
    • B1 (Tiamina) - 0,046 mg
    • B2 (Ryboflawina, G) - 0,027 mg
    • B3 (Niacyna, PP) - 0,116 mg
    • B6 (Pirydoksyna) - 0,12 mg
    • B9 (kwas foliowy) - 19 μg
    • A - 2 IU
    • E - 0,02 mg
    • K - 0,4 μg
  • Minerały:
    • Wapń - 23 mg
    • Żelazo - 0,21 mg
    • Magnez - 10 mg
    • Fosfor - 29 mg
    • Potas - 146 mg
    • Sód - 4 mg
    • Cynk 0,17 mg
To liczby, ale jakie wartości niosą za sobą?
  • Dla zmagających się z chorobami układu krążenia, zbyt wysokim ciśnieniem i nadmiernym poziomem cholesterolu - cebula ma właściwości rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów, dzięki bardzo dużej zawartości potasu obniża ciśnienie krwi. Niektóre badania wskazują również na działanie w kierunku zmiany lipidogramu - obniża zawartość LDL ("złego" chlesterolu) a podwyższa HDL ("dobry" cholesterol)
  • Cebula pomaga w trawieniu i przeciwdziała zaparciom. Może być surowa lub duszone w niewielkiej ilości wody.
  • Ma właściwości grzybo- i bakteriobójcze. Szczególnie wskazana po kuracji antybiotykowej. Można ją przygotować dusząc w wodzie, następnie doprawić solą i pieprzem. Można również dodać do niej np. 2 łyżeczki oliwy i jajko - smakuje wspaniale.
  • Ten sposób znamy chyba wszyscy - syrop z cebuli na przeziębienie, katar, kaszel. Wystarczy posiekaną cebulę zalać miodem lub posypać obficie cukrem i odstawić na kilka godzin, aż puści sok. Lekarstwo gotowe, nawet dla dzieci!
  • Zawarty w cebuli hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób znajdujących się w grupie ryzyka. Obniża również poziom cukru we krwi - jednym słowem bardzo wskazana dla diabetyków.
  • Wreszcie regularne jedzenie cebuli zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych! Szczególnie ryzyko rozwoju raka jelita grubego, jamy ustnej, gardła, nerek, jajników i trzustki.
  • Dawna medycyna ludowa zalecała (skuteczny do dziś) przepis na gojenie się wrzodów i ran (także rozstępów) - okłady z gotowanej cebuli. Wystarczy drobno posiekaną cebulę gotować ok. 15 - 20 minut w małej ilości wody na małym ogniu. Następnie całość zmiksować i ostudzić. Przyłożyć na ranę (rozstępy, wrzód), założyć opatrunek. Stosować kilka dni, aż rana się wygoi. Najważniejsze, że po takiej kuracji nie zostają blizny!
    Podobne okłady można wykorzystać przy stanach zapalnych żylaków (także, wprowadzona doodbytniczo, leczy hemoroidy), okostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach czy trądziku.
  • Ponad to, ze względu na właściwości bakteriobójcze cebuli zaleca się jej regularne jedzenie osobom cierpiącym na:
    • reumatyzm i artretyzm
    • przy zaburzeniu oddawanie moczu
    • przy obecności białka w moczu - albimina
    • przy zwiększonej zawartości mocznika we krwii (uremia)
  • Cebula ma również właściwości zwalczające pasożyty, zwłaszcza owsiki
  • Jest "dobrze widziana" w diecie osób odchudzających się - przyspiesza wydzielanie soków trawiennych, reguluje procesy trawienne, szczególnie w jelitach, eliminuje gazy i reguluje wypróżnienia.
  • Ważne w nadchodzącym Karnawale - zupa cebulowa wspaniale łagodzi syndrom "dnia poprzedniego" ;-) (poprawia działanie nadwerężonej alkoholem wątroby).
  • Na koniec - plasterek cebuli doskonale łagodzi ból i zmniejsza pieczenie po ukąszeniu przez komary czy osy.
Jednym słowem - temu, kto "wynalazł" cebulę należy się conajmniej Nobel!

P.S. Ostry smak cebuli można złagodzić kropelką soku z cytryny. Bon apetit!      

Przy pisaniu powyższego artykułu posiłkowałem się mnogością stron internetowych i literatury, więc podanie całej bibliografii przekracza moje możliwości i chyba mija się z celem :-)                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz