piątek, 7 grudnia 2018

Tagliatelle z kurczakiem, orzechami i pesto


   I znowu zdrowie na talerzu :-)
Kurczak, warzywa, orzechy i odrobina fety - lekko, smacznie i pożywnie. Niewielka wartość kaloryczna (niecałe 300 kcal na porcję), za to spora ilość witamin, minerałów i dobrego tłuszczu. Polecam

Porcja dla 4 osób:

  • Pesto z rukoli i orzechów
    • jedno opakowanie rukoli (ok. 4 pełnych szklanek liści)
    • 5 łyżek oliwy
    • 3 - 4 łyżek orzechów włoskich
    • opakowanie (200 g) sera feta
    • 2 - 3 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki syropu z agawy (może być miód, ale daj trochę więcej)
  • Makaron z kurczakiem
    • ok. 100 g makaronu tagliatelle na osobę (w zależności od apetytu, u mnie wystarcza z reguły 300 g na cztery osoby)
    • dwie piersi z kurczaka (ok. 350 - 400 g)
    • 10 suszonych pomidorów
    • 3 - 4 ząbki czosnku
    • 5 - 6 łyżek oliwy (może być ta spod pomidorów suszonych)
    • 1 - 2 łyżeczki oregano
    • dwie garści liści młodego szpinaku
    • kilka orzechów włoskich (do dekoracji)
    • sól, pieprz - do smaku
   Składniki pesto zmiksuj blenderem na gładką masę. Ewentualnie dopraw do smaku sokiem z limonki lub syropem z agawy.
   Makaron, naljepiej razowy lub z pszenicy durum, ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente! 
Odcedź makaron zachowując odrobinę wody, w której się gotował.
   Kurczaka pokrój na cienkie paski, suszone pomidory w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Rozgrzej mocno oliwę na patelni, wrzuć kurczaka, oregano i podsmaż chwilę.
Dodaj czosnek i wymieszaj, smaż, aż kurczak się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Dołóż do kurczaka na patelni odcedzony makaron i 3 - 4 łyżki wody spod makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory, szpinak i pesto i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
   Wyłóż na talerze i udekoruj orzechami i listami szpinaku.


(Przepis wg Darii Ładochy z książki "Jeść lepiej - warzywa i owoce" 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz