I znowu zdrowie na talerzu :-)
Kurczak, warzywa, orzechy i odrobina fety - lekko, smacznie i pożywnie. Niewielka wartość kaloryczna (niecałe 300 kcal na porcję), za to spora ilość witamin, minerałów i dobrego tłuszczu. Polecam
Porcja dla 4 osób:
- Pesto z rukoli i orzechów
- jedno opakowanie rukoli (ok. 4 pełnych szklanek liści)
- 5 łyżek oliwy
- 3 - 4 łyżek orzechów włoskich
- opakowanie (200 g) sera feta
- 2 - 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki syropu z agawy (może być miód, ale daj trochę więcej)
- Makaron z kurczakiem
- ok. 100 g makaronu tagliatelle na osobę (w zależności od apetytu, u mnie wystarcza z reguły 300 g na cztery osoby)
- dwie piersi z kurczaka (ok. 350 - 400 g)
- 10 suszonych pomidorów
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 5 - 6 łyżek oliwy (może być ta spod pomidorów suszonych)
- 1 - 2 łyżeczki oregano
- dwie garści liści młodego szpinaku
- kilka orzechów włoskich (do dekoracji)
- sól, pieprz - do smaku
Składniki pesto zmiksuj blenderem na gładką masę. Ewentualnie dopraw do smaku sokiem z limonki lub syropem z agawy.
Makaron, naljepiej razowy lub z pszenicy durum, ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente!
Odcedź makaron zachowując odrobinę wody, w której się gotował.
Kurczaka pokrój na cienkie paski, suszone pomidory w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Rozgrzej mocno oliwę na patelni, wrzuć kurczaka, oregano i podsmaż chwilę.
Dołóż do kurczaka na patelni odcedzony makaron i 3 - 4 łyżki wody spod makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory, szpinak i pesto i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Wyłóż na talerze i udekoruj orzechami i listami szpinaku.
(Przepis wg Darii Ładochy z książki "Jeść lepiej - warzywa i owoce"
(Przepis wg Darii Ładochy z książki "Jeść lepiej - warzywa i owoce"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz