poniedziałek, 3 grudnia 2018

Dietetyczna wędlinka na kanapki


   Zamiast wędliny ze sklepu - zrób sam(a). Proste, smaczne i zdrowe. Wegetarianie muszą obejść się smakiem.
   Wędlina ugotowana w szynkowarze, ale można sobie również poradzić bez niego.


Na taką "szyneczkę" jak na obrazku potrzeba:

  • filet z piersi indyka - mój ważył ok. 1 kg
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie (oleju)
  • sól
Bardzo przydatnym urządzeniem w domu jest szynkowar - to taka szczelnie zamykana "puszka", w której można przyrządzać różne mięsa. Urządzenie ma sprężynowy docisk i "prasuje" mięso w trakcie gotowania, tak, że potrawa ma zwięzłą konsystencję. Jeżel nie masz szynkowara można przygotowaną wędlinę ciasno obwiązać sznurkiem bawełnianym i zawinąć ciasno w rękaw do pieczenia.

Filet przekrój jak na roladę, tak, aby uzyskać w miarę cienki płat mięsa. Rozbij go delikatnie pięścią.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z solą i odrobiną oliwy spod pomidorów. Masą posmaruj mięso. Rozłóż na nim suszone pomidory i ciasno zwiń jak roladę.


  • w szynkowarze - włóż zwinięte mięso do woreczka i zamknij szynkowar
  • jeżeli nie masz szynkowaru - zwiąż ciasno roladę i równie ciasno zawiń w rozcięty rękaw do pieczenia
   Przygotowane mięso włóż na minimum 4 - 5 h do lodówki (w szynkowarze).
Szynkowar (roladę) włóż do garnka tak, aby wody było w nim minimum do poziomu mięsa (w szynkowarze) lub aby przykryła całą zawartość.
Nagrzej wodę do temperatury ok. 80 - 85 stopni C i parz w tej temperaturze ok. 2 godzin. Wystudź w zimnej wodzie i włóż na powrót do lodówki na minimum 8 godzin.
Po tym czasie możesz mięsko wyjąć z szynkowara (odpakować) i delektować się smakiem. Nadaje się na kanapki, przekąski a nawet (po odgrzaniu) jako danie obiadowe.
Nawet dla mnie (nie lubię drobiu) jest pyszne! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz