Ponieważ dzisiaj na obiad były dwa dania (krupnik) - to u nas rzadkość - na drugie szybkie jajka w sosie musztardowym.
Sos musztardowy (na ok. 4 osoby):
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- pół szklanki bulionu
- 2 czubate łyżeczki musztardy
W rondlu rozpuść masło (oliwę), do gorącego wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Zasmażka musi być jasna, więc nie trzymaj jej na ogniu zbyt długo - do uzyskania jasno złotego kolory. Wlej bulion i mieszaj, aż nie będzie żadnych grudek. W razie potrzeby, gdyby sos okazał się zbyt gęsty, dolej wody. Dodaj musztardę, wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz