środa, 28 sierpnia 2013

Jajka w sosie musztardowym




Ponieważ dzisiaj na obiad były dwa dania (krupnik) - to u nas rzadkość - na drugie szybkie jajka w sosie musztardowym.









Sos musztardowy (na ok. 4 osoby):

  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki bulionu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy
W rondlu rozpuść masło (oliwę), do gorącego wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. Zasmażka musi być jasna, więc nie trzymaj jej na ogniu zbyt długo - do uzyskania jasno złotego kolory. Wlej bulion i mieszaj, aż nie będzie żadnych grudek. W razie potrzeby, gdyby sos okazał się zbyt gęsty, dolej wody. Dodaj musztardę, wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz