niedziela, 2 grudnia 2018

Ratatouille - samo zdrowie!


   Warzywa + oliwa. Co może być lepszego?
Prosta, pochodząca z Prowansji, ale znana w całym basenie Morza Śródziemnego, potrawa wegetariańska (wegańska).
   Sekretem smaku i faktury tej potrawy są warzywa, podsmażane oddzielnie tak, aby zachowały swój wygląd i chrupkość.
   Dodatek ziół podnosi walory zarówno smakowe, jak i prozdrowotne.
Pamiętacie piramidę żywienia? To zapraszam do kuchni.


Porcja wystarczy dla 5 - 6 osób:

  • bakłażan - ok. 0,5 kg
  • cukinia - podobnie (mogą być dwie mniejsze - zielona i żółta, będzie bardziej kolorowo)
  • papryka - również 0,5 kg, czerwona, żółta i zielona
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • dwie duże cebule
  • ok. 1 kg pomidorów
  • pęczek (solidny) natki pietruszki - posiekany
  • równie spory, posiekany pęczek tymianku (można zastąpić ziołami prowansalskimi - duża łycha)
  • kilka gałązek bazylii (tak z pół pęczka)
  • 6 - 8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
Warzywa umyj i osusz. Bakłażana pokrój w dość dużą kostkę (ok. 2 - 3 cm), posyp obficie solą i zostaw na durszlaku 30 - 40 minut aż puści sok. Opłucz i osusz na ręczniku kuchennym.
Cukinię pokrój w półplasterki (ok. centymetra) lub, gdy mniejsze - w plasterki.
Pomidory obierz ze skóry i wyjmij z nich pestki, sok zachowaj, pokrój na mniejsze kawałki.
Papryki pokrój w paski (ok. 1,5 cm). Cebulę pokrój w kostkę, czosnek obierz i rozgnieć.
Przygotuj dużą patelnię i ok. 4 - litrowy garnek z grubym dnem.
Na patelni rozgrzej 2 - 2,5 łyżki oliwy i obsmaż na niej cukinię, aż się lekko zezłoci - ok. 2,5 - 3 minut z każdej strony. Jeżeli masz za małą patelnię - smaż porcjami. Przełóż cukinię do garnka - najlepiej łyżką cedzakową, aby reszta oliwy została. Dolej łyżkę oliwy i obsmaż paprykę, podobnie jak cukinię - tak do 5 minut, mieszając. Przełóż do garnka. 
Na patelnię dolej znów 2 - 2,5 łyżki oliwy obsmaż, mieszając, bakłażana znów ok. 5 minut. Przełóż do garnka.
Resztę oliwy dolej na patelnię i obsmaż cebulę i czosnek - również ok. 5 minut, aż stanie się szklista. Dodaj pomidory z sokiem, tymianek (zioła prowansalskie) i ok. 1/3 pietruszki. Smaż ok. 10 minut mieszając, następnie przełóż wszystko do garnka. Delikatnie przemieszaj i zagotuj. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut, raz - dwa razy delikatnie przemieszaj. Gdy warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne, lekko chrupiące, zdejmij garnek z ognia, dodaj resztę pietruszki i kilka porwanych listków bazylii, delikatnie przemieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
   Podawaj z ciemnym pełnoziarnistym pieczywem, udekorowane pozostałymi listkami bazylii.
Na zdrowie.

1 komentarz:

  1. Sands Casino: Online Casino in California! | SEGPACO.COM
    Enjoy an authentic casino experience with 카지노사이트 SEGA's collection of video slots,classic table games, and more! 1xbet Spin septcasino & Win!

    OdpowiedzUsuń