środa, 12 grudnia 2018

Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni na żytnim zakwasie.


   Kto raz spróbuje upiec w domu chleb na zakwasie - nie kupi więcej innego.
W przeciwieństwie do dość skomplikowanego chleba orkiszowego z ziarnami, ten jest prosty do wykonania i mniej pracochłonny. Niemniej równie pyszny i zdrowy - dobroczynne działanie naturalnego zakwasu, płatki owsiane i pełnoziarnista mąka - cóż trzeba więcej?


   Piekę chleb w keksówce o wymiarach ok. 11,5 x 30 cm, podaję więc więc na taką formę wszystkie proporcje:

  • mąka pszenna, chlebowa typ 650 - 400 g
  • mąka żytnia, pełnoziarnista typ 720 - 275 g
  • aktywny zakwas żytni - 250 g
  • płatki owsiane - dwie czubate łyżki + łyżka do posypania
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 - 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju (chleb się mniej kruszy)
  • ok. 450 ml letniej wody
   Wyjmij wcześniej zakwas z lodówki i dokarm go 2 - 3 razy, aby zaczął mocno pracować i osiągnął wymaganą wagę (dodawaj zawsze jednakową ilość wody i mąki, nie próbuj iść na skróty dodając za jednym razem duże ilości, bo nie przyspieszysz w ten sposób fermentacji, a zakwas nie będzie wystarczająco mocny).
   W misce (może być robot z hakiem do ciężkich ciast) wymieszaj mąki, sól, płatki, dodaj zakwas i oliwę, mieszjąc na wolnych obrotach (ręcznie czy mikserem) dolewaj stopniowo wodę aż do połączenia się składników.
   Keksówkę wyłóż pergaminem (lub posmaruj olejem i wysyp płatkami lub otrębami owsianymi). Przełóż ciasto (łopatką lub zwilżoną ręką do formy, wyrównaj górę zwilżoną łopatką, przykryj folią lub (i) ściereczką, pozostaw na ok. 5 - 6 godzin do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia, siły zakwasu i rodzaju mąki - chleb jest gotowy do pieczenia jeżeli objętość ciasta wzrosła ok. 1,5 raza.
   Piekarnik dobrze nagrzej do 200°C (góra - dół), jeżeli masz - użyj kamienia do pizzy.
   Wierzch chleba skrop wodą i posyp płatkami. Piekarnik przed włożeniem chleba spryskaj wodą.
   Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C, zmiesjsz temperaturę do 185 - 190°C i dopiekaj kolejne dwadzieścia minut. Kiedy chleb będzie ładnie upieczony wyjmij go z formy i wystudź na kratce.
   Nie jedz gorącego, bo Ci zaszkodzi! ;-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz