Kto raz spróbuje upiec w domu chleb na zakwasie - nie kupi więcej innego.
W przeciwieństwie do dość skomplikowanego chleba orkiszowego z ziarnami, ten jest prosty do wykonania i mniej pracochłonny. Niemniej równie pyszny i zdrowy - dobroczynne działanie naturalnego zakwasu, płatki owsiane i pełnoziarnista mąka - cóż trzeba więcej?
Piekę chleb w keksówce o wymiarach ok. 11,5 x 30 cm, podaję więc więc na taką formę wszystkie proporcje:
- mąka pszenna, chlebowa typ 650 - 400 g
- mąka żytnia, pełnoziarnista typ 720 - 275 g
- aktywny zakwas żytni - 250 g
- płatki owsiane - dwie czubate łyżki + łyżka do posypania
- 2 łyżeczki soli
- 1 - 2 łyżki dobrej oliwy lub oleju (chleb się mniej kruszy)
- ok. 450 ml letniej wody
W misce (może być robot z hakiem do ciężkich ciast) wymieszaj mąki, sól, płatki, dodaj zakwas i oliwę, mieszjąc na wolnych obrotach (ręcznie czy mikserem) dolewaj stopniowo wodę aż do połączenia się składników.
Keksówkę wyłóż pergaminem (lub posmaruj olejem i wysyp płatkami lub otrębami owsianymi). Przełóż ciasto (łopatką lub zwilżoną ręką do formy, wyrównaj górę zwilżoną łopatką, przykryj folią lub (i) ściereczką, pozostaw na ok. 5 - 6 godzin do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia, siły zakwasu i rodzaju mąki - chleb jest gotowy do pieczenia jeżeli objętość ciasta wzrosła ok. 1,5 raza.
Piekarnik dobrze nagrzej do 200°C (góra - dół), jeżeli masz - użyj kamienia do pizzy.
Wierzch chleba skrop wodą i posyp płatkami. Piekarnik przed włożeniem chleba spryskaj wodą.
Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C, zmiesjsz temperaturę do 185 - 190°C i dopiekaj kolejne dwadzieścia minut. Kiedy chleb będzie ładnie upieczony wyjmij go z formy i wystudź na kratce.
Nie jedz gorącego, bo Ci zaszkodzi! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz