Ponieważ z obiadu zostały placki ziemniaczane, proponuję szybki grecki sos do... chyba wszystkiego. Nada się do zimnych (nawet do gorących) placków, jako dressing do sałat, jako dip do przekąsek (np. warzywnych) - co kto lubi.
- zielony, duży ogórek
- 4 - 5 ząbków czosnku
- pudełko twarożku lub jogurt bałkański - gęsty, może być kozi
- odrobina soli i pieprzu
- dwie - trzy łyżki oliwy
- odrobina soku z limonki i odrobina startej skórki z limonki
- kilka posiekanych liści mięty
Zetrzyj ogórek na tarce (drobno lub grubo - zależy do czego, np. do placków - raczej grubo, jako dip lub dressing - drobno). Mocno odciśnij sok. Możesz również zetrzeć czosnek lub posiekać i rozetrzeć z solą. Dodaj ogórek, czosnek do serka (jogurtu), wymieszaj.
Dodaj oliwę, sok i skórkę z limonki, jeżeli masz - liście mięty.
Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. oliwą.
I gotowe.
Dodaj oliwę, sok i skórkę z limonki, jeżeli masz - liście mięty.
Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. oliwą.
I gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz