Klasyk włoskiej kuchni - carbonara, czyli makaron - najlepiej gruby - podany ze śmietaną, boczkiem i cebulą. danie bardzo sycące, chociaż niezłe na upały ze względu na to, że makaron wymieszany z zimną śmietaną szybko stygnie.
Wersji carbonary jest wiele, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez ...
Składniki (na 4 osoby):
- wędzony boczek, najlepiej włoska pancetta, ale i nasz jest w sam raz
- 2 cebule
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 - 2 żółtka
- oliwa do smażenia
- makaron - w tym przypadku fusilli (świderki), ale może być dowolny
Na rozgrzanej oliwie wytopić boczek pokrojony w cienkie słupki. Wyjąć i na tym samym tłuszczu dusić pokrojoną w piórka cebulę.
W misce wymieszaj śmietanę z żółtkami, wrzuć odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj boczek, cebulę, potarty parmezan i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw, jeśli trzeba, do smaku solą i pieprzem.
Podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz