piątek, 11 kwietnia 2014

Warzywne placki z pieczarkami




Placki - jak ziemniaczane, ale z dodatkiem innych warzyw - marchewki i cukinii.
Bardzo chrupiące i smaczne.
Podane z sosem pieczarkowo - porowym stanowią solidny obiad.





Koszyk produktów:


  • ok. 1,2 kg ziemniaków
  • średnia cukinia
  • dwie marchewki
  • duża (lub dwie mniejsze) cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 - 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
  • duży por
  • ok. 20 dag pieczarek
  • mały kubek jogurtu
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia placków
  • sól, pieprz - do smaku
  • natka pietruszki                                                        

Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchew obierz, cukinię umyj.
Zetrzyj wszystkie warzywa na drobnej tarce. Lekko odciśnij wodę.
Dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę w takiej ilości, aby ciasto było dosyć zwięzłe.
Dopraw do smaku.







Por pokrój w cienkie krążki i podsmaż na oliwie.








Do zeszklonego pora dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż, aż cały płyn odparuje.








Podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości.












Dodaj jogurt i dopraw do smaku.












Placki smaż na oleju, aż się zezłocą.










Placki podawaj polane sosem pieczarkowym i obficie posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz