Placki - jak ziemniaczane, ale z dodatkiem innych warzyw - marchewki i cukinii.
Bardzo chrupiące i smaczne.
Podane z sosem pieczarkowo - porowym stanowią solidny obiad.
Koszyk produktów:
- ok. 1,2 kg ziemniaków
- średnia cukinia
- dwie marchewki
- duża (lub dwie mniejsze) cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 - 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
- duży por
- ok. 20 dag pieczarek
- mały kubek jogurtu
- 3 łyżki oliwy
- olej do smażenia placków
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki
Zetrzyj wszystkie warzywa na drobnej tarce. Lekko odciśnij wodę.
Dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę w takiej ilości, aby ciasto było dosyć zwięzłe.
Dopraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz