piątek, 11 kwietnia 2014

Kaszotto gryczane z kurczakiem




Kaszotto - czyli risotto, ale przyrządzone z kaszy. Czemu nie?
W tym przypadku z kaszy gryczanej. A że był i kurczak i papryka, to wszystkim zasmakowało.





Koszyk produktów:


  • szklanka kaszy gryczanej
  • 5 - 6 łyżek oliwy
  • ok. 1 litra bulionu (u mnie był wołowy)
  • mięso z dwóch udek z kurczaka
  • spora czerwona papryka
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • tarty parmezan - ok. pół szklanki
  • łyżka masła
  • natka pietruszki



Mięso pokrój na nieduże kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej kurczaka na złoty kolor.








Dodaj paprykę w proszku, dokładnie wymieszaj i wrzuć pokrojoną w kostkę świeżą paprykę.
Smaż, aż papryka zmięknie.








Rozgrzej drugą patelnię i wlej na nią resztę oliwy.
Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij na niedużym ogniu.
Dodaj posiekany czosnek.






Dodaj kaszę. Mieszaj, aż kasza wchłonie cały tłuszcz.
Wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
Dodawaj po chochli bulion i mieszaj.








Kiedy kasza będzie "al dente", tzn. ugotowana, ale jeszcze jędrna, nie rozgotowana, przełóż do niej usmażonego kurczaka z papryką.
Dodaj masło, parmezan i dokładnie wymieszaj.








Podawaj na głębokich talerzach - kaszotto musi mieć konsystencję lekko płynną (tak, jak risotto).
Udekoruj natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz