Bardzo szybkie w przyrządzeniu, aromatyczne i smakowite mięso. Danie pochodzi z Emilii - Romanii.
Podane z sałatą i polane sosem z octu balsamicznego polędwiczki idealnie nadają się na niedzielny obiad.
I, w sumie, nie takie drogie - wyszło 6 porcji po ok. 6,5 zł/porcję.
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 312 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
45,9 | 12,4 | 2,3 | 0,5 | ||
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg)
- 12 plastrów szynki suszonej (parmeńska, serano lub inne)
- opakowanie sałaty (w moim przypadku mix z rukolą)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz - do smaku
Polędwiczki umyj, osusz dokładnie i pokrój każdą na 6 kawałków. Każdy kawałek zawiń w plaster szynki i, razie potrzeby, zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią obrany i zgnieciony czosnek oraz gałązkę tymianku. Kiedy czosnek zacznie skwierczeć, przechyl patelnię, tak, aby cały czosnek i tymianek zanurzone były w oliwie. Smaż, aż czosnek zbrązowieje.
Postaw patelnię normalnie na ogniu i włóż na nią mięso. Smaż na niedużym ogniu z każdej strony, aby mięso było delikatnie upieczone, ale w środku jeszcze lekko różowe. Dodaj do smażenia ocet balsamiczny - ostrożnie, bo szybko się karmelizuje.
Wyłóż na talerze porcję sałaty, połóż usmażone mięso i polej odrobiną sosu balsamico pozostałego z pieczenia.
Podałem do tego "torta di patate", czyli włoską odmianę naszej babki ziemniaczanej.
Świetny pomysł na mięso :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak też smakuje :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania z śródziemnomorskim rodowodem. Są pyszne i nie są ciężkie.
OdpowiedzUsuń