Wybierz danie:
- dania główne (97)
- PIERWSZE DANIA (64)
- DIETA (26)
- Przystawki (25)
- Dodatki (24)
- desery (24)
- domowe wędliny (19)
- ŚNIADANIA (14)
- PIECZYWO (13)
- podróże kulinarne (8)
- WYROBY DOMOWE (6)
- kuchnia śląska (5)
- DLACZEGO WARTO JEŚĆ... (4)
- SOSY I DIPY (4)
- RYBY (3)
- DRÓB (2)
- Domowe przetwory (2)
- WARZYWA (2)
- pizze i foccaccie (2)
- Świąteczne (2)
piątek, 4 kwietnia 2014
Wielkanoc za pasem...
Jak wiecie, Kochani czytelnicy, gusta kulinarne mam bardzo różne - od kuchni włoskiej do polskiej. Od dań tradycyjnych po fusion.
Ale Święta - tu zawsze dominują tradycyjne, polskie dania.
Zaczynamy więc przygotowania do Świąt, bo pora ku temu najwyższa!
1. Szynka. Koniecznie domowa, uwędzona i sparzona. Przepis na szynkę znajdziesz tu>>.
Przygotowałem przedwczoraj kawałek (ok. 1,5 kg) szynki wieprzowej (zrazówki).
Umyte i osuszone mięso dokładnie natarłem przyprawami i zalałem w szklanym naczyniu wodą z wywarem jarzynowym w stosunku 3:1.
Obciążone i zamknięte w naczyniu mięso poszło do lodówki.
Raz dziennie je obracam i lekko masuję.
Dzisiaj nastawiłem zakwas na żurek.
Słoik z zakwasem stanął na parapecie (południowym), zamknięty zakrętką ze zrobionym otworami.
Jutro dodam jeszcze razową skórkę z chleba, w przyszłym tygodniu doleję nieco wody.
Litr dobrego zakwasu wystarczy.
W przyszłym tygodniu będę przygotowywał mięso na białą kiełbasę. Zapraszam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
u mnie też tylko tradycyjne rzeczy na stole wielkanocnym będą:) Szynkę zamierzam zrobić w weekend:)
OdpowiedzUsuń