środa, 2 kwietnia 2014

Gulasz z indyka z pieczarkami



Gulasz jak gulasz. Mięso, papryka, cebula - potrawa znana i lubiana. Dzisiaj, pod wpływem moich dziewczyn wersja nieco bardziej light. Mięso z indyka. Czy to jeszcze jest gulasz? Sam nie wiem, ale ponieważ technologia przyrządzenia jest żywcem wzięta z węgierskiego oryginału, niech będzie gulasz. Aha, jeszcze pieczarki... 




Koszyk produktów:



  • filet z indyka - ok. 1 kg
  • pieczarki - ok. 50 dag
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej lub oliwa - do smażenia


Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę.











Dodaj umyte, osuszone i pokrojone w grube kawałki mięso.
Podsmaż na mocnym ogniu często mieszając.









Patelnię zdejmij z ognia i wsyp paprykę. Wymieszaj dokładnie.











Postaw na powrót na kuchence, podlej szklanką wody (może również być bulion), zagotuj.
Dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, przyprawy i duś na małym ogniu ok. 5 minut.




Dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki i duś w dalszym ciągu, aż mięso będzie miękkie.
Dopraw do smaku.









Podawaj z np. plackami ziemniaczanymi lub pyrczokiem.
Mogą również być kluski, ziemniaki, kasza - pasuje do wszystkiego!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Uwielbiam mięso z indyka. A przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: ewelsz.blogspot.com
    Opowiadam na nim o swoim życiu

    OdpowiedzUsuń