sobota, 5 października 2013

Bryndzové halušky - Kluseczki z bryndzą (Czechy)

(Danie z akcji Makaron rządzi zdrowo - etap VI - Czechy)

Czesi, podobnie jak Słowacy, gustują w różnego rodzaju sycących, mącznych potrawach. Jedną z najbardziej znanych są bryndzové halušky - ziemniaczane kluski podane z bryndzą i boczkiem.






Na 4 porcje:

  • ok. 3/4 kg ziemniaków
  • ok. 30 - 35 dag mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • ok. 25 - 30 dag owczej bryndzy
  • ok. 10 dag wędzonego boczku
  • łyżeczka smalcu lub masła




Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób dosyć twarde ciasto.







Uformuj malutkie kluseczki wielkości małego palca, lub zastosuj mój patent ze szprycą cukierniczą. Wymaga to trochę siły, bo cisto jest gęste. Najlepiej zrobić to za pomocą "kluskownicy", ale takowej nie posiadam :-(.
Tak czy owak kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj ok. minuty i wyciągaj.





Na patelni rozgrzej łyżeczkę smalcu (masła) i wytop na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. 



W misce rozkrusz bryndzę, dodaj gorące wyciągnięte kluski...





Dolej trochę tłuszczu spod boczku i dokładnie wymieszaj, aż bryndza się rozpuści i stworzy coś w rodzaju sosu.
Podawaj posypane skwarkami z boczku.




2 komentarze:

  1. to danie typowo słowackie, i niebiańsko dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat jadłem w Czechach - ale to w zasadzie ta sama kuchnia. A że dobre - to fakt.

    OdpowiedzUsuń