sobota, 2 listopada 2013

Warzywa z patelni i sadzone jajka


Kolejny szybki obiad przygotowany z lodówkowych remanentów.
Oczywiście można go przygotować z różnych warzyw, nawet z mrożonych.
Podsmażone i posypane tartym pecorino warzywa smakują prawdziwie "po włosku".







Porcja dla 3 osób:

  • ćwierć brokuła podzielonego na różyczki
  • ćwierć kalafiora podzielonego na różyczki
  • marchew pokrojona w plastry
  • cukinia pokrojona w plastry
  • ok. 15 dag fasolki szparagowej (miałem resztki zamrożone)
  • lub/ i dowolne warzywa, jakie masz w lodówce
  • sól, pieprz, przyprawa włoska - do smaku
  • dwie łyżki oliwy
  • dwie - trzy łyżki pecorino (może być inny, twardy ser) startego, do posypania. 
  • 1 - 2 jajka sadzone na osobę
  • drobno posiekany szczypiorek do posypania
Warzywa podsmaż na oliwie. jeżeli używasz mrożonych - zacznij podsmażanie od nich, dopiero później dodaj świeże.
Dopraw do smaku (lubię ostro - stąd pikantna przyprawa).
Podawaj z sadzonymi jajkami, posypane startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz