Kolejny szybki obiad przygotowany z lodówkowych remanentów.
Oczywiście można go przygotować z różnych warzyw, nawet z mrożonych.
Podsmażone i posypane tartym pecorino warzywa smakują prawdziwie "po włosku".
Porcja dla 3 osób:
- ćwierć brokuła podzielonego na różyczki
- ćwierć kalafiora podzielonego na różyczki
- marchew pokrojona w plastry
- cukinia pokrojona w plastry
- ok. 15 dag fasolki szparagowej (miałem resztki zamrożone)
- lub/ i dowolne warzywa, jakie masz w lodówce
- sól, pieprz, przyprawa włoska - do smaku
- dwie łyżki oliwy
- dwie - trzy łyżki pecorino (może być inny, twardy ser) startego, do posypania.
- 1 - 2 jajka sadzone na osobę
- drobno posiekany szczypiorek do posypania
Warzywa podsmaż na oliwie. jeżeli używasz mrożonych - zacznij podsmażanie od nich, dopiero później dodaj świeże.
Dopraw do smaku (lubię ostro - stąd pikantna przyprawa).
Podawaj z sadzonymi jajkami, posypane startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz