sobota, 9 listopada 2013

Zupa pieczarkowa z makaronem



Zupa pieczarkowa - leśnych grzybów już nie ma (?), więc przynajmniej podobny smak. 
A zupa - konkretna, z dużą ilością pieczarek, z makaronem, ze śmietanką...








Garnek sześcioosobowy:

  • pół kg pieczarek
  • 2 l bulionu warzywnego - świeżego, nie z kostki!
  • duża marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy lub oleju
  • sól, pieprz - do smaku
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • szczypta majeranku
  • natka do posypania
  • makaron - preferuję raczej grubszy, np. muszelki czy łazanki - wg apetytu.

Ugotuj esencjonalny wywar z jarzyn.
Dodałem do niego seler naciowy z liśćmi i dużą szczyptę majeranku, aby był bardziej aromatyczny.









W garnku z grubym dnem podsmaż na oliwie cebulkę (drobno posiekaną) i dodaj do niej grubo pokrojone pieczarki, marchew pokrojoną w kostkę i zgnieciony czosnek.
Możesz dodać szczyptę majeranku.








Smaż mieszając, aż cały płyn odparuje.










Zalej przecedzonym bulionem, gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.
Dopraw do smaku i wlej słodką śmietanę.
Wymieszaj, ale już nie gotuj.
Podawaj z grubym makaronem ugotowanym oddzielnie, posypane natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię pieczarki, więc zajrzałam do Twojego garnka i przyjrzałam się tej zupie. Oj, pyszna... na wywarze z warzyw :) Nic, tylko jeść. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń