Prosta, ale sycąca i smaczna zupa. Oparta na bulionie warzywnym, ale może być również na wodzie - będzie wtedy bliska śląskiej wodzionce.
Składniki dla 6 osób:
- 1,5 litra bulionu warzywnego - może być gorąca woda
- łyżka masła lub oleju
- główka czosnku (spora) + 1 ząbek do grzanek
- ok. 10 dag wędzonego boczku
- 100 ml śmietany 18%
- łyżka mąki
- sól, pieprz - do smaku
- kilka grzanek z chleba
- natka pietruszki do przybrania
Do garnka z grubym dnem włóż skórę z boczku i wytop cały tłuszcz.
Wytopioną skórę wyjmij.
Na łyżce masła wytop pokrojony w kostkę boczek.
Skwarki wyjmij i odsącz na papierze kuchennym.
Obrany i zgnieciony czosnek podsmaż na tłuszczu wytopionym ze skóry z boczku. Kiedy zacznie się rumienić - wlej bulion i gotuj ok. 10 - 15 minut.
W naczyniu rozmieszaj śmietanę z mąką i dodaj do niej chochlę gorącej zupy. Wymieszaj dokładnie i wlej do zupy.
Zmiksuj całość blenderem i dopraw do smaku.
Podgrzej, ale już nie gotuj.
Upiecz grzanki w tosterze lub w piekarniku i natrzyj je czosnkiem.
Do miseczki włóż grzankę, wsyp skwarki i wlej gorącą zupę. Podawaj posypaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz