piątek, 15 listopada 2013

Słodko - pikantny krem z marchewki




Dzisiaj na obiad rozgrzewający krem z marchewki. Słodko - pikantny, aromatyczny, sycący i, przede wszystkim, smaczny. I te witaminy...
Danie lepsze od wszystkich antybiotyków!








Porcja dla 6 osób:

  • ok. 1 kg marchewki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru - ok. 5 cm
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski)
  • papryczka chili
  • sól, pieprz - do smaku
  • ok. 200 - 250 ml mleka kokosowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy limonki

 Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, imbir i czosnek - na drobnych.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj masło i zeszklij na nim cebulę i imbir. 
Przyprawy utrzyj w moździerzu, papryczkę posiekaj i wszystko razem z czosnkiem dodaj do cebuli. Smaż ok. 5 minut.







Dodaj do garnka pokrojoną w plasterki marchew i smaż jeszcze 10 - 15 minut. Mieszaj często, aby cebula i czosnek się nie przypaliły. 







Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj mleko kokosowe i gotuj, aż marchewka będzie miękka.

Zmiksuj całość blenderem, dodaj sok z cytryny i limonki oraz ewentualnie dopraw do smaku. Podgrzej.

Podawaj posypane obficie natką, ewentualnie z kleksem śmietanki lub gęstego jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz