Dzisiaj na obiad rozgrzewający krem z marchewki. Słodko - pikantny, aromatyczny, sycący i, przede wszystkim, smaczny. I te witaminy...
Danie lepsze od wszystkich antybiotyków!
Porcja dla 6 osób:
- ok. 1 kg marchewki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru - ok. 5 cm
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- natka pietruszki
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski)
- papryczka chili
- sól, pieprz - do smaku
- ok. 200 - 250 ml mleka kokosowego
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy limonki
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj masło i zeszklij na nim cebulę i imbir.
Przyprawy utrzyj w moździerzu, papryczkę posiekaj i wszystko razem z czosnkiem dodaj do cebuli. Smaż ok. 5 minut.
Dodaj do garnka pokrojoną w plasterki marchew i smaż jeszcze 10 - 15 minut. Mieszaj często, aby cebula i czosnek się nie przypaliły.
Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj mleko kokosowe i gotuj, aż marchewka będzie miękka.
Zmiksuj całość blenderem, dodaj sok z cytryny i limonki oraz ewentualnie dopraw do smaku. Podgrzej.
Podawaj posypane obficie natką, ewentualnie z kleksem śmietanki lub gęstego jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz