niedziela, 3 listopada 2013

Ogórkowa z ziemniakami




Już kiedyś podałem przepis na ogórkową, ale z ryżem. Dzisiaj trochę inna, bo z marchewką i ziemniakami.
Ale smak pozostaje.
Polski klasyk.









Składniki - 6 osób:

  • bulion warzywny (domowy, nie z kostki) - ok. 2 l
  • ok. 1/2 kg kiszonych, twardych ogórków
  • duża marchewka
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • ok. 100 ml kwaśnej śmietany





Do gotującego się bulionu wsyp potarte na dużych oczkach ogórki, marchewkę i pokrojone w ćwiartki ziemniaki.
Gotuj ok. 30 - 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Ze względu na to, że zupa jest kwaśna, ziemniaki gotują się długo. Można więc ugotować je oddzielnie i dodać do zupy na talerzu. Wystarczy wtedy ok. 20 minut gotowania.
Śmietanę zahartuj - wlej do śmietanki łyżkę wazową gorącej zupy, wymieszaj. Dodaj jeszcze raz łyżkę zupy, ponownie wymieszaj i wlej całość do gotującej się zupy, mieszając.
Zagotuj i zdejmij z ognia, aby śmietana się nie ścięła.
Możesz przed podaniem posypać koperkiem.

3 komentarze:

  1. Ja ogorki podsmarzam na masle ,a na koniec dodaje szczypte koperku! A dawno temu zrobilam z makaronem swiderki , tez byla dobra!ale klasyk to klasyk ! Gratuluje panu niezla ta wloska kuchnia ,duzo wiadomosci orginalnej wloskiej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie dziękuję! A ogórkową z makaronem muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń