Już kiedyś podałem przepis na ogórkową, ale z ryżem. Dzisiaj trochę inna, bo z marchewką i ziemniakami.
Ale smak pozostaje.
Polski klasyk.
Składniki - 6 osób:
- bulion warzywny (domowy, nie z kostki) - ok. 2 l
- ok. 1/2 kg kiszonych, twardych ogórków
- duża marchewka
- ok. 1/2 kg ziemniaków
- ok. 100 ml kwaśnej śmietany
Do gotującego się bulionu wsyp potarte na dużych oczkach ogórki, marchewkę i pokrojone w ćwiartki ziemniaki.
Gotuj ok. 30 - 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Ze względu na to, że zupa jest kwaśna, ziemniaki gotują się długo. Można więc ugotować je oddzielnie i dodać do zupy na talerzu. Wystarczy wtedy ok. 20 minut gotowania.
Śmietanę zahartuj - wlej do śmietanki łyżkę wazową gorącej zupy, wymieszaj. Dodaj jeszcze raz łyżkę zupy, ponownie wymieszaj i wlej całość do gotującej się zupy, mieszając.
Zagotuj i zdejmij z ognia, aby śmietana się nie ścięła.
Możesz przed podaniem posypać koperkiem.
Mmmm... ogórkowa :)
OdpowiedzUsuńJa ogorki podsmarzam na masle ,a na koniec dodaje szczypte koperku! A dawno temu zrobilam z makaronem swiderki , tez byla dobra!ale klasyk to klasyk ! Gratuluje panu niezla ta wloska kuchnia ,duzo wiadomosci orginalnej wloskiej kuchni!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję! A ogórkową z makaronem muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń