Zawijane roladki schabowe z farszem mięsno - pieczarkowym w grzybowym sosie. Podane z ziemniakami z wody i z buraczkami stanowią idealny, niedzielny obiad.
Obiad dla 6 osób:
- ok. kilogramowy kawałek schabu bez kości
- mięso z rosołu
- marchewki z rosołu
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ok. pół kg pieczarek
- szklanka bulionu
- 4 - 5 łyżek oliwy lub oleju
Cebulę, 1/3 pieczarek i 2 ząbki czosnku posiekaj grubo i podsmaż na patelni.
Mięso z rosołu wraz z marchewką i podsmażonymi warzywami zmiel w maszynce.
Przełóż na patelnię i jeszcze chwilę podsmaż.
Mięso pokrój na kotlety i rozbij na dość cienkie plastry (najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa).
Każdy plaster posmaruj musztardą i farszem.
Zwiń ciasno, zakładając boki do środka.
Każdą roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Resztę cebuli, pieczarek i czosnku posiekaj grubo.
Rolady dość mocno obsmaż na tłuszczu z każdej strony, podlej szklanką bulionu i połową szklanki wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
Wrzuć do rondla z mięsem pieczarki, cebulę i czosnek. Przykryj i duś w dalszym ciągu, aż mięso będzie miękkie - ok. 50 - 60 minut.
Rolady wyjmij, odwiń nici.
Powstały sos zmiksuj na gładko z warzywami, dopraw do smaku i włóż na powrót mięso. Podgrzej razem.
Podawaj z ziemniakami z wody i pieczonymi buraczkami.
Bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy :)
OdpowiedzUsuń