Taki niby klasyk. Gotują go chyba wszyscy w naszej części Europy - oczywiście Węgrzy, ale Czesi, i Słowacy, i Austriacy, i Chorwaci, i Słoweńcy, i Niemcy i Polacy....
Każdy inaczej. Dzisiaj po mojemu - gulasz wieprzowy z papryką. Podany z kaszą gryczaną i korniszonami.
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 827 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
34,7 | 63,3 | 35,1 | 5,3 | ||
- ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
- dwie łyżki smalcu - najlepiej domowego
- szklaneczka czerwonego wina
- dwa strąki papryki
- dwa pomidory
- 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
- duża cebula
- czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
- niepełna szklanka kaszy gryczanej
- ogórki konserwowe lub korniszony
- natka pietruszki
- sól, pieprz - do smaku
W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim dość grubo posiekaną cebulę.
Wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmaż na dość dużym ogniu na złoty kolor.
Zdejmij patelnię z ognia i wsyp paprykę. Dokładnie wymieszaj - mielona papryka nie dość, że nada smaku i aromatu, to jeszcze zagęści sos, zastępując zasmażkę. Nie można tego robić na ogniu, bo papryka się szybko przypala i nada całej potrawie gorzki smak.
Postaw patelnię na powrót na palniku, podgrzej mocno mieszając i wlej wino.
Kiedy wino odparuje, wrzuć pokrojone w paski papryki, obrane ze skóry pomidory i przecier pomidorowy.
Wymieszaj i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Przemieszaj od czasu do czasu.
Ugotuj kaszę - szklankę kaszy zalej dwoma szklankami wody i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut. Możesz odrobinę posolić.
Ugotowaną kaszę wyłóż na talerze.
Gulasz dopraw, jeżeli trzeba, do smaku i wyłóż na kaszę.
Posyp posiekaną natką.
Podawaj z korniszonami lub kiszonymi ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz