sobota, 2 listopada 2013

Chleb żytni na zakwasie (z maszyny)



Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z dzieciństwa.







Składniki na kilogramowy bochenek:

  • mąka żytnia chlebowa - 30 dag
  • mąka pszenna, pełnoziarnista - 20 dag
  • otręby i zarodki pszenne - po 2 dag
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru (użyłem trzcinowego)
  • pół paczki drożdży - 50 g
  • 320 ml letniej wody
  • 1/3 szklanki zakwasu żytniego
Wsyp wszystkie składniki do pojemnika maszyny. Ja drożdże rozrabiam z cukrem i odrobiną wody oddzielnie i dodaję dopiero, kiedy maszyna zaczyna mieszać ciasto po wstępnym podgrzaniu.
Nie zaglądaj do środka w czasie procesu wyrabiania i pieczenia!
Jeszcze jedna uwaga - lepszy efekt mieszania jest wtedy, kiedy do pojemnika pierw wlejesz wszystkie płynne składniki, następnie dopiero dodasz mąki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz