Mój zakwas ma dopiero miesiąc, więc jeszcze dodałem drożdży. Ale chleb ma smak prawdziwego chleba na zakwasie. Ładnie wyrósł, jest wilgotny, lekko kwaskowaty w smaku - taki smak chleba pamiętam z dzieciństwa.
Składniki na kilogramowy bochenek:
- mąka żytnia chlebowa - 30 dag
- mąka pszenna, pełnoziarnista - 20 dag
- otręby i zarodki pszenne - po 2 dag
- 1,5 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru (użyłem trzcinowego)
- pół paczki drożdży - 50 g
- 320 ml letniej wody
- 1/3 szklanki zakwasu żytniego
Nie zaglądaj do środka w czasie procesu wyrabiania i pieczenia!
Jeszcze jedna uwaga - lepszy efekt mieszania jest wtedy, kiedy do pojemnika pierw wlejesz wszystkie płynne składniki, następnie dopiero dodasz mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz