wtorek, 20 sierpnia 2013

"Palenta" w roli głównej



Palenta (włoska polenta) - kaszka kukurydziana – doskonały dodatek do dań mięsnych, ryb, zup,  upieczona na grillu lub patelni smaczna również jako przekąska.
Bardzo popularny dodatek do obiadu w Chorwacji.
Palentę można również bez problemów kupić w Polsce.











Przygotowanie palenty (na 4 osoby):
  • ·         2 szklanki wody
  • ·         4 – 6 łyżek palenty
  • ·         Sól do smaku
  • ·         2 łyżki oliwy.

Zagotuj wodę z solą (ok. pół łyżeczki), dodaj oliwę, wsyp kaszkę ciągle mieszając. Gotuj 3 – 4 minuty.
Podawaj do dań mięsnych lub ryb.
Palentę ugotowaną możesz również wylać na blaszkę, uformować placek o grubości ok. 0,5 cm i zostawić do wystygnięcia. Ostudzony placek pokrój na kawałki i piecz na grillu lub na patelni (na odrobinie oliwy) do zrumienienia.
Możesz podawać jako zakąskę lub do zup czy dań z grilla.



Svinjski odrezak i palenta – schab soute, pieczony w całości podany z palentą. Danie popularne w północnej Chorwacji.





Gulaš sa palenta – gulasz wieprzowy z palentą.
Danie to dostaniesz w całej Chorwacji.











Kałamarnica w sosie własnym z palentą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz