niedziela, 16 marca 2014

Brokuły w sosie serowym



Brokuły z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi zapieczone w serowym sosie. Bardzo smaczne połączenie, z dodatkiem świeżej bagietki wystarczy za cały obiad.







Porcje: 3 Wartość energetyczna Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik Cena
[kcal] [g] [g] [g] [g] [zł]
Danie: 1 237 84,3 71,1 84,8 24,0 18,5
Porcja: 412 28,1 23,7 28,3 8,0 6,2


Koszyk produktów:
  • brokuł podzielony na różyczki
  • średnia cukinia pokrojona w cienkie plastry (wzdłuż)
  • strąk papryki pokrojony w duże kawałki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kulka sera mozzarella
  • ok. 10 - 15 dag sera pikantnego w smaku - np. cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
  • 2,5 - 3 szklanek wywaru warzywnego (bulionu)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • posiekany pęczek natki pietruszki
  • sół, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku

Brokuła podziel na różyczki - dość duże. Zblanszuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru ok. 12 - 15 minut.
Pod koniec blanszowania wrzuć do wody plastry cukinii.
Brokuły i cukinię odsącz dokładnie na sicie.
Każdą różyczkę owiń plastrem cukinii i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Wolne miejsca uzupełnij papryką i pomidorkami.
 

Przygotuj sos - w rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmażaj, aż uzyskasz gładką, bez grudek masę w jasnym kolorze.
Zastaw z ognia, wlej zimny bulion i bardzo dokładnie wymieszaj.
Postaw z powrotem na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.


  
Wsyp starty ser i mieszaj, aż się rozpuści.
Dopraw pieprzem (dużo) i gałką muszkatołową.
Wsyp posiekaną natkę. Wymieszaj.









Zalej przygotowanym sosem warzywa, połóż na wierzchu plastry mozzarelli i zapiekaj całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż mozzarella się rozpuści a całość pokryje się złotą skorupką.







Wyjmij i chwilę przestudź.












Podawaj z bagietką i białym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz