Porcje: | 3 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 1 237 | 84,3 | 71,1 | 84,8 | 24,0 | 18,5 | |||
Porcja: | 412 | 28,1 | 23,7 | 28,3 | 8,0 | 6,2 | |||
- brokuł podzielony na różyczki
- średnia cukinia pokrojona w cienkie plastry (wzdłuż)
- strąk papryki pokrojony w duże kawałki
- kilka pomidorków koktajlowych
- kulka sera mozzarella
- ok. 10 - 15 dag sera pikantnego w smaku - np. cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
- 2,5 - 3 szklanek wywaru warzywnego (bulionu)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- posiekany pęczek natki pietruszki
- sół, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Brokuła podziel na różyczki - dość duże. Zblanszuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru ok. 12 - 15 minut.
Pod koniec blanszowania wrzuć do wody plastry cukinii.
Brokuły i cukinię odsącz dokładnie na sicie.
Każdą różyczkę owiń plastrem cukinii i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Wolne miejsca uzupełnij papryką i pomidorkami.
Przygotuj sos - w rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmażaj, aż uzyskasz gładką, bez grudek masę w jasnym kolorze.
Zastaw z ognia, wlej zimny bulion i bardzo dokładnie wymieszaj.
Postaw z powrotem na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Wsyp starty ser i mieszaj, aż się rozpuści.
Dopraw pieprzem (dużo) i gałką muszkatołową.
Wsyp posiekaną natkę. Wymieszaj.
Zalej przygotowanym sosem warzywa, połóż na wierzchu plastry mozzarelli i zapiekaj całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż mozzarella się rozpuści a całość pokryje się złotą skorupką.
Wyjmij i chwilę przestudź.
Podawaj z bagietką i białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz