Po wizycie mojej żony w Ligurii (zobacz tutaj) został mi jeszcze makaron Croxetti (corzetti). Kiedy go dostałem, zrobiłem z pesto genovese, dzisiaj właściwa wersja z sosem orzechowym. Jednym słowem - "corzetti con salsado noci.
Składniki sosu:
- ok. 20 dag orzechów włoskich, łuskanych
- po łyżeczce majeranku, tymianku i oregano
- pół szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża szczypta soli morskiej
- ok. 250 ml słodkiej śmietanki 18 %
- ok. 15 dag startego sera pecorino romano (użyłem oscypka)
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
Zagotuj ok. pół litra wody, wrzuć orzechy i gotuj ok. 5 minut, aż trochę zmiękną. Odcedź na sicie.
Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą. Dodaj zioła i rozcieraj (najlepiej w moździerzu) na gładką masę. Dodaj orzechy i posiekaj całość blenderem, ale tak, aby struktura orzechów była wyraźne wyczuwalna (na drobną kaszkę).
Przełóż do większej miski, dodaj oliwę i mieszaj trzepaczką do uzyskanie emulsji.
Dodaj śmietanę, potarty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowani (al dente). Odcedź, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Od razu podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem - ja o nim zapomniałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz