niedziela, 13 października 2013

Fitness! Roladki z indyka w sosie z cukinii.


Lekki ale pożywny obiad - mięso i warzywa. Rolada z indyczej polędwiczki nadziewana smażoną cukinią i pomidorem w cukiniowym sosie, podana z kopytkami i pieczonymi buraczkami.
Obiad w 100% fitness!







Porcja na 3 osoby:

  • polędwiczka z indyka
  • średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • marchewka
  • dwie gałązki selera naciowego
  • pół pęczka dymki
  • dwie - trzy łyżki oliwy

Z cukinii odkrój końce o ok. 10 cm kawałek. Kawałek ten przekrój wzdłuż na 6 części, resztę pokrój w grubą kostkę.
Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i zrumień na niej słupki cukinii. pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.
Cukinię zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku. Czosnek wyrzuć.


 Polędwiczkę z indyka rozbij przez folię na cienki plaster, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Rozłóż na nim usmażone słupki cukinii i obranego ze skóry, pokrojonego w ćwiartki pomidora.
Zwiń ciasno w roladę, zawijając boki do środka. Roladę obwiąż nicią.









Obsmaż roladę mocno ze wszystkich stron na łyżce oliwy, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem ok. 20 - 25 minut do miękkości.







Na patelnię na której smażyłeś cukinię dolej łyżkę oliwy i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, seler naciowy i pokrojone w krążki białe części dymki.
Smaż, aż warzywa się zeszklą.










Dodaj pokrojoną cukinię, podsmaż chwilę i włóż jeszcze pomidora obranego ze skóry oraz resztę czosnku - zgniecionego i posiekanego.
Duś na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują, a cukinia będzie miękka.




Podawaj roladę pociętą na porcje z ryżem lub (jak ja - z kopytkami) polane sosem. Smakuje do tego sałatka z pieczonych buraczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz