Lekki ale pożywny obiad - mięso i warzywa. Rolada z indyczej polędwiczki nadziewana smażoną cukinią i pomidorem w cukiniowym sosie, podana z kopytkami i pieczonymi buraczkami.
Obiad w 100% fitness!
Porcja na 3 osoby:
- polędwiczka z indyka
- średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- marchewka
- dwie gałązki selera naciowego
- pół pęczka dymki
- dwie - trzy łyżki oliwy
Z cukinii odkrój końce o ok. 10 cm kawałek. Kawałek ten przekrój wzdłuż na 6 części, resztę pokrój w grubą kostkę.
Na patelni podgrzej łyżkę oliwy i zrumień na niej słupki cukinii. pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony ząbek czosnku.
Cukinię zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku. Czosnek wyrzuć.
Rozłóż na nim usmażone słupki cukinii i obranego ze skóry, pokrojonego w ćwiartki pomidora.
Zwiń ciasno w roladę, zawijając boki do środka. Roladę obwiąż nicią.
Obsmaż roladę mocno ze wszystkich stron na łyżce oliwy, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem ok. 20 - 25 minut do miękkości.
Na patelnię na której smażyłeś cukinię dolej łyżkę oliwy i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, seler naciowy i pokrojone w krążki białe części dymki.
Smaż, aż warzywa się zeszklą.
Dodaj pokrojoną cukinię, podsmaż chwilę i włóż jeszcze pomidora obranego ze skóry oraz resztę czosnku - zgniecionego i posiekanego.
Duś na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują, a cukinia będzie miękka.
Podawaj roladę pociętą na porcje z ryżem lub (jak ja - z kopytkami) polane sosem. Smakuje do tego sałatka z pieczonych buraczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz