Żona na delegacji, więc córka postawiła na swoim - obiad na słodko.
Naleśniki z kandyzowanymi w miodzie jabłkami i serkiem waniliowym.
Nie przyznałem się głośno, ale nawet mi smakowało :-)
Ale na deser - jak znalazł!
Porcja na 2 osoby:
- szklanka maki pszennej
- szklanka gazowanej wody
- jajko
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy
- dwa jabłka
- łyżka miodu
- łyżka wody
- łyżeczka cukru
- opakowanie serka waniliowego (np. Danio)
- szczypta cynamonu do posypania
Z maki, wody, soli, jajka i oliwy zmiksuj niezbyt gęste ciasto.
Odstaw na pół godziny, aby maka spęczniała.
Usmaż naleśniki.
Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry. W rondelku rozgrzej po łyżce wody i miodu. Wrzuć jabłka i podsmażaj na małym ogniu, aż będą miękkie.
Zestaw z ognia.
Usmażone naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, połóż na nich trochę jabłek i złóż na 4 części.
Wierzch złożonego naleśnika posmaruj jeszcze raz serkiem, połóż dwa - trzy kawałki jabłka, posyp cynamonem i polej syropem miodowym spod jabłek.
Podawaj ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz