Klasyk na polskim stole. Pierogi z mięsem, podlane skwarkami, z surówką z kiszonej kapusty.
I smacznie, i zdrowo, i ekonomicznie (bo mięso z rosołu).
Porcja dla 5 - 6 osób (wyszły 32 dość spore pierogi):
- 25 dag mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki masła lub oliwy
- mięso z rosołu - najlepiej mieszane wołowo - drobiowe
- cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- szczypiorek lub dymka do posypania
Z mąki, soli, pół łyżki masła i ok. pół szklanki wody wyrób twarde, elastyczne ciasto. Można dodać jajko, ale ciasto będzie wtedy twardsze.
Wymieszaj mąkę z solą i masłem i stopniowo dodawaj wody.
Wyrabiaj minimum 15 minut, aby było bardziej elastyczne.
Odłóż na pół godziny - zawiń w folię lub przykryj miseczką, aby nie wyschło.
Ugotowane mięso z rosołu zmiel na drobnym sitku. Jeżeli jest bardzo suche, możesz dodać trochę boczku (5 dag) lub dwie - trzy łyżki bulionu.
Na patelni zeszklij na łyżce masła drobno posiekaną cebulę.
Wymieszaj z mięsem i podsmaż odrobinę wszystko razem. Dopraw do smaku.
Odstaw do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkuj cienko - 2 - 3 mm.
Wykrawaj szklanką (użyłem dużej, takiej do whisky). Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi.
Dociśnij je widelcem.
Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku.
Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj na średnim ogniu ok. 3 minut od wypłynięcia.
Podawaj podlane wytopionym boczkiem ze skwarkami, posypane dymką lub szczypiorkiem. Idealnie pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz