To barszcz, jaki robiła moja mama.
Zabielany śmietanką i podany z ziemniakami.
Bulion:
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cebulka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- por
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki pieprzu (ziarnistego)
- łyżka soli
Barszcz:
- 4 - 5 upieczonych w piekarniku buraków
- duże kwaśne jabłko
- 0,5 l zakwasu z buraków
- ok. 100 g kwaśnej śmietany
Ziemniaki - 2 szt na osobę.
Ugotuj bulion - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Ok. pół godziny przed końcem gotowania dodaj przyprawy.
Do gotowego bulionu dodaj starte na dużych oczkach upieczone buraki i jabłko.
Gotuj jeszcze, aż wywar nabierze ładnego koloru - ok. pół godziny
Przecedź wywar.
Do przecedzonego wywaru wlej zakwas i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj.
Dopraw zahartowaną śmietaną. (Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka).
Dopraw do smaku i podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Możesz posypać koperkiem.
W moim domu rodzinnym też się tak jadało :) Przywołałaś miłe wspomnienia :)
OdpowiedzUsuń