piątek, 4 października 2013

Barszcz zabielany z ziemniakami



To barszcz, jaki robiła moja mama.
Zabielany śmietanką i podany z ziemniakami. 











Bulion:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebulka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • por
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki pieprzu (ziarnistego)
  • łyżka soli
Barszcz:
  • 4 - 5 upieczonych w piekarniku buraków
  • duże kwaśne jabłko
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • ok. 100 g kwaśnej śmietany
Ziemniaki - 2 szt na osobę.

Ugotuj bulion - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Ok. pół godziny przed końcem gotowania dodaj przyprawy.
Do gotowego bulionu dodaj starte na dużych oczkach upieczone buraki i jabłko.
Gotuj jeszcze, aż wywar nabierze ładnego koloru - ok. pół godziny
Przecedź wywar.



Do przecedzonego wywaru wlej zakwas i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj.
Dopraw zahartowaną śmietaną. (Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dopiero wtedy wlej do garnka). 
Dopraw do smaku i podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Możesz posypać koperkiem.

1 komentarz:

  1. W moim domu rodzinnym też się tak jadało :) Przywołałaś miłe wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń