Spaghetti z pełnoziarnistej mąki, sos pomidorowy i pikantne chipsy z indyczej polędwiczki, podane z rukolą i czerwonym winem.
Samo zdrowie!
Obiad dla 3 osób:
- polędwiczka z indyka
- ok. 30 dag makaronu spaghetti
- 3 duże pomidory
- biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- sól, pieprz, przyprawa włoska i ostra papryka - do smaku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- dwie - trzy łyżki świeżo startego parmezanu
- pół paczki rukoli.
Polędwicę z indyka pokrój na małe plasterki. W misce wymieszaj łyżkę oliwy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczyptę pikantnej włoskiej przyprawy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Włóż pokrojone mięso, dokładnie obtocz w zalewie i odstaw na godzinę.
Przygotuj sos pomidorowy - sparz i obierz pomidory, pokrój w duże kawałki.
Na oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulę, włóż pomidory i duś na małym ogniu. Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
Kiedy pomidory będą już mocno rozgotowane dołóż garść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie, jeżeli sos jest mocno kwaśny - odrobiną cukru).
Duś, aż sos zgęstnieje.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamarynowane mięso wraz z zalewą (ponieważ w marynacie była oliwa, więc nie musisz dodawać tłuszczu), usmaż na ciemno - złoty kolor.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Na talerz wyłóż makaron, obłóż rukolą.
Makaron polej sosem, połóż na nim porcję chipsów z indyka i posyp tartym serem.
Podawaj z czerwonym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz