czwartek, 24 października 2013

Krokiety z grzybami do barszczu




   
   Barszcz z krokietem - klasyczne barowe danie, ale tym razem krokiet jest z grzybami, a barszcz domowy, na zakwasie. Z PRL-owskim, a nawet ze współczesnym "fast foodem" ma niewiele wspólnego. 







Porcja na 6 osób:

  • Pieczarki - ok. 25 dag
  • boczniaki - ok. 25 dag
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, majeranek i bazylia - do smaku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 6 - 7 łyżek tartej bułki
  • 3 szklanki mąki (w tym jedna razowej)
  • 3 szklanki gazowanej wody (lub piwa)
  • 4 jajka
  • szczypta soli




Cebulę pokrój w kostkę, grzyby w duże kawałki, czosnek rozgnieć i posiekaj. 
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.







Dodaj pokrojone grzyby i czosnek.
Podsmaż na dużym ogniu, aż grzyby odparują cały płyn.
Wlej bulion i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.










Dodaj zioła i przyprawy, posiekaną natkę i dokładnie wymieszaj.
Smaż, aż cały płyn odparuje.












Dodaj jajko, i tartą bułkę i wyrób (najlepiej blenderem) na jednolitą masę. Dopraw do smaku.








Z mąki, jajka,wody i szczypty soli zmiksuj ciasto i upiecz naleśniki.
Upieczone pokrój na połowę (3 części, jeżeli są większe).
Kawałki naleśników smaruj farszem i ciasno zwijaj. Zwinięte rolki panieruj w rozmąconym jajku i tartej bułce. 










Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.










Podawaj z domowym barszczem na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz