Barszcz z krokietem - klasyczne barowe danie, ale tym razem krokiet jest z grzybami, a barszcz domowy, na zakwasie. Z PRL-owskim, a nawet ze współczesnym "fast foodem" ma niewiele wspólnego.
Porcja na 6 osób:
- Pieczarki - ok. 25 dag
- boczniaki - ok. 25 dag
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1/4 szklanki bulionu
- sól, pieprz, majeranek i bazylia - do smaku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 6 - 7 łyżek tartej bułki
- 3 szklanki mąki (w tym jedna razowej)
- 3 szklanki gazowanej wody (lub piwa)
- 4 jajka
- szczypta soli
Cebulę pokrój w kostkę, grzyby w duże kawałki, czosnek rozgnieć i posiekaj.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.
Dodaj pokrojone grzyby i czosnek.
Podsmaż na dużym ogniu, aż grzyby odparują cały płyn.
Wlej bulion i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
Dodaj zioła i przyprawy, posiekaną natkę i dokładnie wymieszaj.
Smaż, aż cały płyn odparuje.
Dodaj jajko, i tartą bułkę i wyrób (najlepiej blenderem) na jednolitą masę. Dopraw do smaku.
Z mąki, jajka,wody i szczypty soli zmiksuj ciasto i upiecz naleśniki.
Upieczone pokrój na połowę (3 części, jeżeli są większe).
Kawałki naleśników smaruj farszem i ciasno zwijaj. Zwinięte rolki panieruj w rozmąconym jajku i tartej bułce.
Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Podawaj z domowym barszczem na zakwasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz