Idealny dodatek do obiadu lub wytrawny deser - gruszki pieczone w winie z serem pleśniowym, podane z żurawiną.
Składniki dla 3 osób:
- 1,5 gruszki (raczej twardej)
- ok. 5 dag sera pleśniowego typu Lazur
- ok. 1,5 łyżeczki konfitury żurawinowej lub borówek
- ok. 50 ml czerwonego wina
Gruszki przekrój na połówki i wydrąż środki. W wolne miejsce pokrusz ser pleśniowy. Całość polej winem i zapiekaj w gorącym piekarniku (ok. 200 stopni, termoobieg) mniej więcej 10 - 12 minut. Gruszki powinny być miękkie, a ser całkowicie rozpuszczony.
Podawaj, jak w moim przypadku, z makaronem z kaczką w estragonie, lub z inną, korzenną potrawą, lub samodzielnie, jako wytrawny deser.
Przed podaniem połóż na każdej gruszce pół łyżeczki żurawiny lub borówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz