Smaczna pasta do kanapek - wątróbka wieprzowa i mięso z rosołu.
Z dodatkiem majonezu stanowią idealne smarowidło - do kanapek, krakersów lub innych przekąsek.
A co najważniejsze - szybkie i łatwe do wykonania.
Składniki (spora porcja):
- wątroba wieprzowa - ok. 80 dag
- cebula - 2 duże
- mięso i marchewka z rosołu
- sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa włoska - do smaku
- mały słoik majonezu
- dwie - trzy łyżki oliwy lub oleju
- dwie łyżki masła
- 1/4 szklanki bulionu
Wątrobę pokrój na ok. 1 cm plastry (po umyciu i osuszeniu), cebulę w piórka.
Cebulę zblanszuj wrzątkiem na sicie.
Rozgrzej na patelni oliwę i do gorącej włóż łyżkę masła.
Wrzuć osączoną cebulę i zeszklij.
Zeszkloną cebulę zdejmij z patelni.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę masła i smaż na brązowo partiami plastry wątróbki.
Usmażoną wątróbkę włóż na powrót na patelnię, dołóż cebulę, podlej bulionem i ew. odrobiną wody i duż ok. 15 - 20 minut pod przykryciem.
Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze, aż cały płyn odparuje.
Zdejmij z ognia i wystudź.
Wystudzoną wątróbkę zmiel razem z cebulą, mięsem i warzywami z rosołu.
Dodaj majonez, przyprawy i wymieszaj.
Schłódź w lodówce i smaruj kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz