środa, 23 października 2013

Pasta wątrobiana do kanapek



Smaczna pasta do kanapek - wątróbka wieprzowa i mięso z rosołu.
Z dodatkiem majonezu stanowią idealne smarowidło - do kanapek, krakersów lub innych przekąsek.
A co najważniejsze - szybkie i łatwe do wykonania.






Składniki (spora porcja):

  • wątroba wieprzowa - ok. 80 dag
  • cebula - 2 duże
  • mięso i marchewka z rosołu
  • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa włoska - do smaku
  • mały słoik majonezu
  • dwie - trzy łyżki oliwy lub oleju
  • dwie łyżki masła
  • 1/4 szklanki bulionu


Wątrobę pokrój na ok. 1 cm plastry (po umyciu i osuszeniu), cebulę w piórka.









Cebulę zblanszuj wrzątkiem na sicie.
Rozgrzej na patelni oliwę i do gorącej włóż łyżkę masła.
Wrzuć osączoną cebulę i zeszklij.
Zeszkloną cebulę zdejmij z patelni.









Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę masła i smaż na brązowo partiami plastry wątróbki.









Usmażoną wątróbkę włóż na powrót na patelnię, dołóż cebulę, podlej bulionem i ew. odrobiną wody i duż ok. 15 - 20 minut pod przykryciem.
Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze, aż cały płyn odparuje.
Zdejmij z ognia i wystudź.






Wystudzoną wątróbkę zmiel razem z cebulą, mięsem i warzywami z rosołu.
Dodaj majonez, przyprawy i wymieszaj. 
Schłódź w lodówce i smaruj kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz