Čevapčići - pikantne kiełbaski z mielonego mięsa z dodatkiem pieczonych ziemniaków z pikantną posypką oraz kolorowa sałata z pomidorów.
Prosto, zdrowo, pysznie, kolorowo i do syta!
Czego można jeszcze wymagać od obiadu?
Čevapčići (obiad na 4 osoby):
- jagnięcina lub cielęcina - ok. 20 dag
- wołowina - ok. 20 dag
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
Ziołowe ziemniaki:
- ok. 10 - 12 ziemniaków (raczej małych)
- po ćwierć łyżeczki:
- majeranku (trochę więcej)
- cząbru
- bazylii
- przyprawy włoskiej (pikantnej)
- tymianku
- słodkiej papryki
- łyżka oliwy
Sałatka z pomidorów:
- po dwa pomidory żółte, zielone i czerwone
- duża szalotka
- łyżeczka majonezu lub oliwy
- sól, pieprz - do smaku
Przygotuj mięso: obydwa rodzaje umyj, osusz i zmiel w maszynce.
Wyrób dokładnie ręką, dodając odrobinę zimnej wody, tak, aby mięso było kleiste. Schłodź w lodówce 2 - 3 godziny (lepiej dłużej).
Posiekaj bardzo drobno czosnek i cebulę i wyrób dokładnie z mięsem i przyprawami. Uformuj nieduże kiełbaski. Posmaruj je oliwą i odstaw na pół godziny.
Smaż równomiernie ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu lub upiecz na grillu.
Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki i zagotuj w osolonej wodzie ok. 3 - 4 minuty.
Odcedź i do jeszcze ciepłych dodaj zioła wymieszane z oliwą. Wymieszaj dokładnie potrząsając garnkiem.
Ułóż na blasze i piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20 - 25 minut, aż będą chrupiące, a w środku miękkie.
Pomidory i szalotkę pokrój w cienkie półplasterki.
Dopraw do smaku,dodaj łyżeczkę majonezu lub oliwy (najlepiej ziołowej).
Wymieszaj i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz