wtorek, 1 października 2013

Čevapčići z ziołowymi ziemniaczkami i kolorową sałatką


Čevapčići - pikantne kiełbaski z mielonego mięsa z dodatkiem pieczonych ziemniaków z pikantną posypką oraz kolorowa sałata z pomidorów.
Prosto, zdrowo, pysznie, kolorowo i do syta!
Czego można jeszcze wymagać od obiadu? 







Čevapčići (obiad na 4 osoby):


  • jagnięcina lub cielęcina - ok. 20 dag
  • wołowina - ok. 20 dag
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
Ziołowe ziemniaki:
  • ok. 10 - 12 ziemniaków (raczej małych)
  • po ćwierć łyżeczki:
    • majeranku (trochę więcej)
    • cząbru
    • bazylii
    • przyprawy włoskiej (pikantnej)
    • tymianku
    • słodkiej papryki
  • łyżka oliwy
Sałatka z pomidorów:
  • po dwa pomidory żółte, zielone i czerwone
  • duża szalotka
  • łyżeczka majonezu lub oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotuj mięso: obydwa rodzaje umyj, osusz i zmiel w maszynce.
Wyrób dokładnie ręką, dodając odrobinę zimnej wody, tak, aby mięso było kleiste. Schłodź w lodówce 2 - 3 godziny (lepiej dłużej).
Posiekaj bardzo drobno czosnek i cebulę i wyrób dokładnie z mięsem i przyprawami. Uformuj nieduże kiełbaski. Posmaruj je oliwą i odstaw na pół godziny.
Smaż równomiernie ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu lub upiecz na grillu.


Ziemniaki umyj, pokrój na ćwiartki i zagotuj w osolonej wodzie ok. 3 - 4 minuty.
Odcedź i do jeszcze ciepłych dodaj zioła wymieszane z oliwą. Wymieszaj dokładnie potrząsając garnkiem.
Ułóż na blasze i piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20 - 25 minut, aż będą chrupiące, a w środku miękkie. 




Pomidory i szalotkę pokrój w cienkie półplasterki.
Dopraw do smaku,dodaj łyżeczkę majonezu lub oliwy (najlepiej ziołowej).
Wymieszaj i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz