środa, 2 października 2013

Spinatspätzle - kluseczki szpinakowe z szynką (Austria)

(Danie biorące udział w akcji "Makaron rządzi zdrowo" - etap V - Austria.)
Spinatspätzle - specjalność głównie Schwabska i Tyrolska, ale znana w całych Niemczech i Austrii. Polecam danie z Południowego Tyrolu. Kluseczki podobne trochę do naszych kładzionych, podane z podsmażoną gotowaną szynką, śmietaną i serem (w oryginale tyrolski Bergkeise, u mnie również owczy i również górski - oscypek.


Spinatspätzle (porcja na 4 osoby):

  • ok. 25 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • paczka (45 dag) rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • ew. 3 - 4 łyżki mleka
Sos:

  • 15 dag gotowanej szynki lub baleronu
  • 3 - 4 łyżki śmietany (słodkiej, 18%)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • tarty ser (oscypek, pecorino lub inny o wyrazistym smaku) 


Szpinak rozmróź i odciśnij na sicie.
W misce wymieszaj mąkę z jajkami, solą, oliwą i rozmrożonym szpinakiem.
Wyrób mikserem na gładką masę. W razie, gdyby ciasto było za gęste (powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego) - dodaj trochę mleka.





Zagotuj osoloną wodę i za pomocą np. tarki o grubych oczkach lub specjalnego przyrządu do kluseczek przecieraj ciasto do wrzątku. Ja użyłem do tego celu szprycy cukierniczej (takiej do dekorowania ciasta - sprawdziła się w 100%).














Kluseczki przecieraj partiami, jeżeli wypłyną na powierzchnię wyjmij łyżką cedzakową i przepłucz na sicie zimną wodą.








Szynkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce masła. Kiedy się zrumieni - dodaj kluski i podsmaż całość. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku i podawaj. Przed podaniem posyp startym serem - pociąłem oscypka obieraczką do warzyw na wiórki. Najlepiej smakują posypane szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz