Bardzo delikatne wieprzowe mięso duszone w sosie z sera pleśniowego ze śmietaną. Kalorie? Muszą być! Smak? Super! W towarzystwie risotta pyszny obiad. Do tego mizeria...
Porcja na 5 - 6 osób (lub 2 obiady dla 3 osób):
- dwie polędwiczki wieprzowe
- ok. 20 dag sera pleśniowego - np. Lazur lub gorgonzolla
- ok. 250 ml śmietanki słodkiej 18%
- dwie łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz - do smaku
- pęczek dymki lub natki pietruszki
Polędwiczki pokrój skośnie na 2 - 3 cm plastry. Rozbij je pięścią na dość cienkie kawałki.
Smaż polędwiczki partiami na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Zdejmij z patelni.
Na tłuszcz ze smażenia wrzuć pokruszony ser pleśniowy i mieszaj do rozpuszczenia.
Dodaj śmietanę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji...
... włóż na powrót mięso i duś po przykryciem do miękkości.
Podawaj z risotto lub ugotowanym ryżem, posypane posiekaną dymką lub natką pietruszki.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńUprzejmie proszę o przekazanie kontaktowego adresu e-mail i bloga którego dotyczy wiadomość na kontakt@blog-media.pl. W najbliższym czasie chciałabym przedstawić możliwość współpracy.
pozdrawiam serdecznie
Magda