środa, 30 października 2013

Babka czekoladowa z orzechami



Prosta i szybka babka czekoladowa. 
Uniwersalny deser na każdą porę roku.
Może go zrobić każdy, skoro mnie się udało.








Składniki:
  • kostka masła (może być margaryna)
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 proszku do pieczenia

Masło, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj.
Odlej pół szklanki na polewę.
Do wystudzonej mieszanki wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółtka.
Wyrób na gładkie ciasto.
Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj  (łyżką) z ciastem.





Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze ok. 25 - 30 minut.
Wystudzone ciasto posmaruj polewą i posyp pokruszonymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz