Prosta i szybka babka czekoladowa.
Uniwersalny deser na każdą porę roku.
Może go zrobić każdy, skoro mnie się udało.
Składniki:
- kostka masła (może być margaryna)
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 proszku do pieczenia
Masło, cukier, kakao i wodę zagotuj i dokładnie wymieszaj.
Odlej pół szklanki na polewę.
Do wystudzonej mieszanki wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółtka.
Wyrób na gładkie ciasto.
Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj (łyżką) z ciastem.
Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze ok. 25 - 30 minut.
Wystudzone ciasto posmaruj polewą i posyp pokruszonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz