poniedziałek, 14 października 2013

Zupa z prawdziwków z łazankami



Prawdziwa zupa z prawdziwych grzybów. Z łazankami. Król Staś by się takiej nie wzbraniał.
Grzyby, co prawda, nie zbierane własnoręcznie, ale cóż...








Garnek zupy dla 6 osób:

  • prawdziwki - ok. pół kg
  • warzywa  - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, dwie łodygi selera naciowego, cebula, 3 ząbki czosnku



  • przyprawy i zioła - kilka gałązek lubczyku i natki pietruszki, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, można dodać kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g śmietanki słodkiej 18%




Ugotuj bulion - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalej zimną wodą i gotuj ok. 30 minut.
Dodaj zioła i przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw. Posól do smaku, przecedź bulion.



Pokrojone na nieduże kawałki grzyby wrzuć na rozgrzaną, sucha patelnię i podsmaż, aż cały płyn wyparuje.
Dodaj łyżkę - dwie oliwy i smaż, aż grzyby się zrumienią.
Dopraw do smaku.
Dodaj je do przecedzonego bulionu.
Zagotuj i dodaj śmietanę.
Podawaj z łazankami ugotowanymi wg przepisu na opakowaniu.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz