Prawdziwa zupa z prawdziwych grzybów. Z łazankami. Król Staś by się takiej nie wzbraniał.
Grzyby, co prawda, nie zbierane własnoręcznie, ale cóż...
Garnek zupy dla 6 osób:
- prawdziwki - ok. pół kg
- warzywa - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, dwie łodygi selera naciowego, cebula, 3 ząbki czosnku
- przyprawy i zioła - kilka gałązek lubczyku i natki pietruszki, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, można dodać kilka listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 100 g śmietanki słodkiej 18%
Ugotuj bulion - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zalej zimną wodą i gotuj ok. 30 minut.
Dodaj zioła i przyprawy. Gotuj do miękkości warzyw. Posól do smaku, przecedź bulion.
Pokrojone na nieduże kawałki grzyby wrzuć na rozgrzaną, sucha patelnię i podsmaż, aż cały płyn wyparuje.
Dodaj łyżkę - dwie oliwy i smaż, aż grzyby się zrumienią.
Dopraw do smaku.
Dodaj je do przecedzonego bulionu.
Zagotuj i dodaj śmietanę.
Podawaj z łazankami ugotowanymi wg przepisu na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz