poniedziałek, 28 października 2013

Zupa - krem z jesiennych warzyw



Jesienny, gęsty krem z warzyw. Solidna porcja witamin na wczesne wieczory. 
Skuteczne antidotum na tęsknotę za późnymi zachodami słońca.








Porcja dla 6 osób:

  •  1,5 l bulionu warzywnego - nie z kostki!
  • pół brokuła (podzielonego na różyczki)
  • pół dużego pora pokrojonego w krążki
  • dwie garście brukselki
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • pół niedużej cukinii pokrojonej w plasterki
  • co tam jeszcze masz w lodówce :-)
  • liście rukoli do przybrania
  • sól, pieprz - do smaku
  • prażone pestki dyni.

Ugotuj bulion. Przecedź i zagotuj na powrót.
Do gotującego się bulionu wrzuć warzywa. Gotuj ok. 35 - 40 minut, aż wszystkie będą miękkie.
Zmiksuj zupę wraz z warzywami na gładki krem.
Podawaj posypany pestkami dyni i listkami rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz