środa, 23 października 2013

Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami



Żona na delegacji, więc córka postawiła na swoim - obiad na słodko.
Naleśniki z kandyzowanymi w miodzie jabłkami i serkiem waniliowym.
Nie przyznałem się głośno, ale nawet mi smakowało :-)
Ale na deser - jak znalazł!






Porcja na 2 osoby:

  • szklanka maki pszennej
  • szklanka gazowanej wody
  • jajko
  • szczypta soli
  •  łyżeczka oliwy
  • dwa jabłka
  • łyżka miodu
  • łyżka wody
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie serka waniliowego (np. Danio)
  • szczypta cynamonu do posypania

Z maki,  wody, soli, jajka i oliwy zmiksuj niezbyt gęste ciasto.
Odstaw na pół godziny, aby maka spęczniała.
Usmaż naleśniki.









Jabłka obierz i pokrój w cienkie plastry. W rondelku rozgrzej po łyżce wody i miodu. Wrzuć jabłka i podsmażaj na małym ogniu, aż będą miękkie.
Zestaw z ognia.







Usmażone naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, połóż na nich trochę jabłek i złóż na 4 części.










Wierzch złożonego naleśnika posmaruj jeszcze raz serkiem, połóż dwa - trzy kawałki jabłka, posyp cynamonem i polej syropem miodowym spod jabłek.
Podawaj ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz