niedziela, 23 lutego 2014

Torta. Di Patate Torta.


Torta do patate brzmi dumnie. Ale po polsku też fajnie - babka ziemniaczana, kugel, pyrczok...
Jak zwał, tak zwał, wyrośnięty, upieczony w piekarniku duży placek ziemniaczany :-)
Bardzo prosty, ale smaczny dodatek do obiadu.
Cena szokująca - ok. 2 zł za 12 porcji!




Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: 119
Białko [g] Tłuszcze [g] Węglowodany [g] Błonnik [g]
2,8 1,2 25,8 2,0



Składniki na formę do tarty 23 cm (12 porcji):
  • ok. 1,5 kg ziemniaków 
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • smalec lub olej do wysmarowania formy

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (jak na placki). Dodaj mąkę, sól i dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
Formę natłuść smalcem (ew. olejem).
Przełóż do niej ciasto.







Piecz ok. 30 - 35 minut, aż góra się ładnie zrumieni.
Podawaj na ciepło do drugiego dania lub na zimno jako przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz