Torta do patate brzmi dumnie. Ale po polsku też fajnie - babka ziemniaczana, kugel, pyrczok...
Jak zwał, tak zwał, wyrośnięty, upieczony w piekarniku duży placek ziemniaczany :-)
Bardzo prosty, ale smaczny dodatek do obiadu.
Cena szokująca - ok. 2 zł za 12 porcji!
Wartości odżywcze jednej porcji [kcal]: | 119 | ||||
Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] | ||
2,8 | 1,2 | 25,8 | 2,0 | ||
Składniki na formę do tarty 23 cm (12 porcji):
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (jak na placki). Dodaj mąkę, sól i dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
Formę natłuść smalcem (ew. olejem).
Przełóż do niej ciasto.
Piecz ok. 30 - 35 minut, aż góra się ładnie zrumieni.
Podawaj na ciepło do drugiego dania lub na zimno jako przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz