Pierś z kaczki w wonnym, słodko - korzennym estragonowym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Podana z makaronem tagliatelle i gruszką zapiekaną z lazurowym serem i żurawiną.
Pyszne, sycące danie - w sam raz na weekendowy obiad.
Do tego czerwone wino - żyć, nie umierać!
Obiad dla 3 osób:
- pierś z kaczki ze skórą
- szklaneczka (100 ml) wina czerwonego
- 2 - 3 łyżki estragonu
- łyżeczka majeranku
- 0,5 gruszki
- sól, pieprz - do smaku
- tagliatelle jajeczne (użyłem Nonna Mia z Lidla) - 25dag
Dzień wcześniej przygotuj kaczkę. Skórę na piersi natnij w romby, natrzyj z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i estragonem; zawiń w folię i włóż na noc do lodówki.
Zamarynowaną kaczkę połóż skórą do dołu na zimnej patelni. Postaw na niedużym ogniu i smaż, aż cały tłuszcz się wytopi, a skóra będzie rumiana i chrupiąca.
Przewróć kaczkę na drugą stronę, smaż do zrumienienia.
Odwróć na powrót na stronę ze skórą, smaż jeszcze 3 minuty.
Odwróć jeszcze raz, wlej ok. 100 ml wina. Smaż ok. 3 minut i wyjmij mięso.
Odłóż na talerz i zostaw do wystygnięcia.
Przygotuj sos: do pozostałego na patelni sosu wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki połówkę gruszki.
Dopraw estragonem, pieprzem, ew. odrobiną cukru. Ja dodałem jeszcze odrobinę przyprawy korzennej.
Gotuj, aż gruszki całkowicie się rozgotują.
Pokrojoną w nieduże kawałki kaczkę włóż do sosu i podgrzej razem.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Podawaj makaron polany sosem z kawałkami kaczki i gruszką z serem pleśniowym.
Uwielbiam mięso kaczki... Do tego aromatyczny sos, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń