Żeberka, które można przyrządzić zarówno na patelni jak i na grillu. W przypadku grilla - proponuję zastąpić ziemniaczki i kapustę sałatką tabule z kuskusu (przepis wkrótce).
Składniki:
pasek żeberek
marynata:
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy
szczypta majeranku
pół szczypty cząbru
4 łyżki oleju lub oliwy + 2 łyżki do smażenia
pół szklanki piwa
kapusta zasmażana:
główka młodej kapusty
2 młode cebule
pęczek koperku
ćwierć kostki masła
2 - 3 łyżki mąki
pieprz, sól - do smaku
ocet winny lub jabłkowy - ok. pół szklanki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj marynatę: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i włóż mięso. Odstaw do lodówki na min. 3 - 4 godziny. Od czasu do czasu obróć mięso.
Kapustę poszatkuj - nie musi być drobno - i ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odcedź, dodaj posiekaną cebulę, koperek, masło i podsmażaj na niedużym ogniu. Dodaj ocet, mąkę i podsmażaj w dalszym ciągu mieszjąc dokładnie. Dopraw do smaku.
Żeberka odsącz dokładnie z zalewy, wyłóż na rozgrzany tłuszcz i obsmaż dokładnie z każdej strony. Dolej trochę wody, przykryj i duś na niedużym ogniu, aż żeberka będą miękkie.
Wersja na grilla - osączone żeberka połóż na grillu i smaż pod przykryciem od czasu do czasu obracając. Pod koniec grillowania posmaruj marynatą, tak, aby miód się skarmelizował. Uważaj, aby nie przypalić, bo będą gorzkie.
Podawaj z ziemniakami z koperkiem, kapustą i chłodnym piwem.
Wersję grilowaną - może być jak powyższa lub np. z sałatką tabule.
Ten zestaw komponuje się świetnie również z chrupiącym kotletem schabowym z kostką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz