Baleron nie wytrzymał do wędzenia... :-).
Postanowiłem go upiec. Wyszedł troszeczkę za słony, ale już poprawiłem proporcje soli do roztworu w przepisie.
Baleron wyjęty z zalewy umyj dokładnie, osusz, uformuj mięso na desce i obwiąż ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st.C.
Baleron przed włożeniem
do piekarnika...
... i po.
Wystudź i kosztuj do woli. Można również zjeść go na ciepło, z dowolnym sosem.
Dziękuje. Czy szynka wieprzowa by się tutaj nadawała również? Jestem zachwycona przepisem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.basinepichcenie.blox.pl
Witaj Basiu, po prostu Basiu!.
UsuńNada się szynka, ale może być nieco sucha, chyba, że masz taką z tłuszczykiem,a jeszcze lepiej ze skórą.
Pozdrawiam.