Wybierz danie:
- dania główne (97)
- PIERWSZE DANIA (64)
- DIETA (26)
- Przystawki (25)
- Dodatki (24)
- desery (24)
- domowe wędliny (19)
- ŚNIADANIA (14)
- PIECZYWO (13)
- podróże kulinarne (8)
- WYROBY DOMOWE (6)
- kuchnia śląska (5)
- DLACZEGO WARTO JEŚĆ... (4)
- SOSY I DIPY (4)
- RYBY (3)
- DRÓB (2)
- Domowe przetwory (2)
- WARZYWA (2)
- pizze i foccaccie (2)
- Świąteczne (2)
poniedziałek, 15 lipca 2013
Domowe wędliny - pieczony baleron już gotowy.
Baleron nie wytrzymał do wędzenia... :-).
Postanowiłem go upiec. Wyszedł troszeczkę za słony, ale już poprawiłem proporcje soli do roztworu w przepisie.
Baleron wyjęty z zalewy umyj dokładnie, osusz, uformuj mięso na desce i obwiąż ciasno sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st.C.
Na patelni rozgrzej mocno olej i obsmaż szybko na dużym ogniu baleron ze wszystkich stron.
Przełóż do nagrzanego piekarnika - połóż na ruszcie, pod spodem umieść blaszkę. Piecz ok. 10 - 12 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz mniej więcej godzinę na kilogram mięsa.
Baleron przed włożeniem
do piekarnika...
... i po.
Wystudź i kosztuj do woli. Można również zjeść go na ciepło, z dowolnym sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuje. Czy szynka wieprzowa by się tutaj nadawała również? Jestem zachwycona przepisem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.basinepichcenie.blox.pl
Witaj Basiu, po prostu Basiu!.
UsuńNada się szynka, ale może być nieco sucha, chyba, że masz taką z tłuszczykiem,a jeszcze lepiej ze skórą.
Pozdrawiam.