Porcje: | 36 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 5 815 | 105,8 | 281,8 | 781,5 | 62,5 | 23,0 | |||
Porcja: | 162 | 2,9 | 7,8 | 21,7 | 1,7 | 0,6 | |||
Koszyk produktów:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- spory kawałek kory cynamonowej (lub 2 łyżeczki cynamonu w proszku)
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- kilka ziaren kardamonu (ćwierć łyżeczki zmielonego)
- kostka (20 dag) miękkiego masła
- czubata szklanka brązowego cukru
- 4 - 5 łyżek miodu
- 2 jajka
- ok. 30 dag płatków owsianych
- garść suszonych moreli (posiekanych)
- 2 - 3 łyżki suszonej żurawiny
- ok. 10 dag posiekanych orzechów (u mnie 2/3 włoskich i 1/3 pistacji)
Zmielone przyprawy korzenne, sól, sodę i obie mąki wymieszaj dokładnie w misce.
Masło z cukrem i miodem utrzyj na gładką masę.
Do utartej masy dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj.
Dodawaj partiami mąkę i mieszaj na małych obrotach, aż całość będzie gładka.
Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj łopatką.
Dodaj morele, żurawinę i orzechy i znowu dokładnie wymieszaj.
Wymieszane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 6 godzin, aż cała masa się zwiąże.
Masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każą łyżkę masy lekko rozpłaszcz. Pamiętaj o odstępach - ciastka w trakcie pieczenia trochę się rozpłyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz