Niniejszym sezon grillowy uważam za otwarty!
Pogoda jak w maju - więc majówka. Na początek prosta, najpopularniejsza karkówka. W zalewie ziołowej, podana z sałatką z grillowanych warzyw sosem z pieczonego czosnku.
Porcje: | 5 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 3 253 | 162,0 | 273,9 | 4,7 | 0,5 | 19,9 | |||
Porcja: | 651 | 32,4 | 54,8 | 0,9 | 0,1 | 4,0 | |||
Koszyk produktów:
- Kawałek niezbyt tłustej karkówki (ok. 1 kg)
- pół szklanki oliwy lub oleju
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- zioła (po pół łyżeczki): majeranek, tymianek, cząber
- 2 rozgniecione i roztarte z solą ząbki czosnku
- pieprz
Mięso umyj, osusz i pokrój dość grube plastry. Rozbij je lekko pięścią i ponacinaj niezbyt głęboko na obwodzie.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej mięso tak, aby wszystkie steki były dokładnie zalane.
Zamknij naczynie i odstaw na minimum 2 - 3 godziny do lodówki.
Piecz na rozgrzanym grillu, aż będą odpowiednio do twojego gustu wypieczone. Obróć tylko raz, w razie potrzeby posmaruj marynatą.
Podawaj np. z sałatką i bagietką.
Idealnie pasuje czerwone wino lub piwo.
uwielbiam karkówkę z grilla:)
OdpowiedzUsuń