Piszę "prawdziwe włoskie", bo można u nas zjeść sporo różnych deserów o smaku tiramisu, jednak o oryginał trudno.
Ponieważ dostałem (niezastąpiony Lidl!) oryginalne włoskie biszkopty, włoski serek mascarpone, to pokusiłem się o starcie z oryginałem.
O ile pamiętam smak z Włoch - to się udało!
Porcje: | 6 | Wartość energetyczna | Białko | Tłuszcze | Węglowodany | Błonnik | Cena | ||
[kcal] | [g] | [g] | [g] | [g] | [zł] | ||||
Danie: | 2 969 | 50,5 | 178,9 | 290,0 | 1,7 | 13,8 | |||
Porcja: | 495 | 8,4 | 29,8 | 48,3 | 0,3 | 2,3 | |||
- ok. 200 g biszkoptów (takich trochę twardszych)
- 3 żółtka
- pół szklanki miałkiego cukru
- 200 ml śmietany kremowej 30 %
- ok. 20 dag serka mascarpone
- 3 - 4 łyżki kakao
- 300 - 400 ml mocnej kawy
- łyżka likieru kawowego (lub amaretto)
- 3 - 4 łyżki kakao
Żółtka (były dosyć małe, więc dałem 4) utrzyj z cukrem na białą masę.
Dodaj serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, dodaj do masy serowej i również delikatnie wymieszaj.
Zaparz mocną kawę i wystudź. Do wystudzonej dodaj likier i wymieszaj.
Na dno naczynia wyłóż odrobinę masy serowej. Jeżeli masz specjalne biszkopty do tiramisu - namocz je delikatnie w kawie i rozłóż na warstwie serka. Muszą być ułożone ściśle, możesz je połamać, żeby lepiej pasowały do naczynia.
Jeżeli użyjesz zwykłych biszkoptów - ułóż je na serku i dopiero wtedy delikatnie skrop kawą z likierem.
Biszkopty nie mogą być zbyt mokre, bo deser będzie płynny.
Ostatnią warstwą musi być serek.
Włóż naczynie do lodówki na kilka godzin, aby deser dobrze się schłodził.
Przed podaniem posyp obficie wierzch deseru kilkoma łyżkami kakao.
Podawaj w miseczkach lub w pucharkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz